Maalla Toimintaedellytykset paranevat Ylä-Lapissa
Ivalon rajavartioasema on nykyisin Lapin rajavartioston suurin yksikkö, kun Raja-Joosepin ja Ivalon rajavartioasemat yhdistettiin hallinnollisesti vuoden 2024 alussa. Ivalon rajavartioasema on kuin Rajavartiolaitos pienoiskoossa. Toimintaa on niin maalla, vesillä kuin ilmassa. Asema työllistää noin 80 Rajan virkamiestä ja lisäksi Frontexin komennuksella on jatkuvasti muutama virkamies.
Ivalon rajavartioaseman valvottavana on 128 kilometriä itärajaa alkaen Jaurujoelta (rajamerkki B/23) aina Suomen, Norjan ja Venäjän yhteiselle Muotkavaaran rajapyykille. Alueella on laajoja erämaita, kuten Urho Kekkosen kansallispuisto. Toiminta-alueeseen kuuluu myös Suomen kolmanneksi suurin järvi, yli tuhannen neliökilometrin Inarijärvi.
Isoja rakennushankkeita
Keväällä 2024 valmistui yhteinen viranomaiskiinteistö Ivalon rajavartioasemaa ja Ivalon poliisiasemaa varten. Uudisrakennus sijaitsee Rajakankaalla parin kilometrin päässä Ivalon keskustasta. Kiinteistön viralliset avajaiset pidettiin 3. syyskuuta. Samana päivänä järjestettiin viereisellä tontilla Ivalon rajajääkärikomppanian kasarmin ja ruokalan uudisrakennusten peruskiven muuraustilaisuus.
− Investoinnit Ivalon uusiin toimitiloihin on viesti siitä, että Ylä-Lapin tukikohta on Rajavartiolaitokselle ja samalla Suomen puolustukselle erittäin tärkeä paikka, korosti peruskiven muuraustilaisuudessa puhunut Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara.
Ivalon rajajääkärikomppanian kasarmin ja ruokalan uudisrakennusten peruskiven muuraustilaisuus.
Ivalon varuskunta-alueen kehittäminen
Rakentaminen kasarmialueella jatkuu. Ivalon kasarmialueelle rakennetaan noin 3 500-neliöinen kasarmirakennus ja 1 300-neliöinen ruokalarakennus. Kasarmiin tulee nykyaikaiset koulutustilat, tilat varusmiesten ja henkilökunnan tarpeisiin sekä sairastupa. Ruokalarakennus sisältää nykyaikaiset keittiö- ja ruokailutilat. Hankkeiden yhteydessä uusitaan myös kasarmialueen aluetekniikkaa. Uusi kasarmi korvaa vanhat kasarmi- ja ruokalarakennukset, jotka purettiin kesällä 2024. Molempien rakennusten on tarkoitus valmistua vuoden 2025 lopulla.
Suomen pohjoisin varusmiesyksikkö sijaitsee Ivalossa, jossa rajajääkärikomppanian varusmiehet saavat vaativan tiedustelukoulutuksen.
Lue lisää:
Monipuolisia työmahdollisuuksia pohjoisessa Suomessa | Rajamedia