För Sofia Lakkas arbetspar Nala är arbetet en lek
Sofia Lakka svarar något andfådd i sin telefon. Vid tidpunkten för intervjun är den 15 veckor gamla Nala lekfull. Uppfostran av en ung hund är ett heltidsarbete. Men Lakka är nöjd: flera års studier gav resultat och hon fick en egen gränshund att uppfostra. Att utbilda en hund till en kompetent gränshund är en givande uppgift.
Sofia Lakka har arbetat vid Gränsbevakningsväsendet i fyra år. Hon sökte till Gräns- och sjöbevakningsskolan på uppmaning av en vän. Redan under tiden i armén övervägde Lakka Gränsbevakningsväsendet som ett karriäralternativ, och när dörrarna öppnades till Gräns- och sjöbevakningsskolan blev valet klart. Lakka visste också från början att hon uttryckligen ville till Norra Karelens förvaltningsenhet. Gräns- och sjöbevakningsskolans studerande funderar redan under studierna på sin eventuella arbetsplats. Det finns ett jobb för varje utexaminerad. Lakka, som är född i Kuopio, hamnade i Lieksa och trivs utmärkt.
Arbetet har överraskat henne positivt genom sin mångsidighet.
- På förhand visste jag inte så mycket om hurdant arbetet är. Det bästa hittills har varit att få jobba med hundar.
Lakka blev hundförare genom att först sätta sig in i saken på hundutbildningsdagarna. Detta ledde till förarpraktik, och på våren 2021 fick Lakka en egen valp. Hemma har Lakka en 9-årig finsk lapphund Uti.
- Utbildning av en valp till en tjänstehund är dock en speciell sak, funderar Lakka.
Modig, nyfiken, duktig gränshund
Gränshundsutbildningen är en process med många faser. Hundarna är schäfrar, labrador retrievrar och belgiska vallhundar (malinoiser). De kan fås var som helst, men oftast från en uppfödare, som kan erbjuda hundar som är lämpliga gränshundar. Personligheten är viktig.
- Man kan redan på en 5–6 veckors hund se om den har en gränshunds egenskaper. Den ska njuta av att leka, vara öppen och ha god aptit. Dessutom bör den vara modig och duktig.
Sofia Lakka tycker att hennes arbetspar Nala verkar lovande.
- Nala verkar jättebra. Maten smakar, leksaken intresserar och trots att hon är energisk kan hon också lugna ner sig. Det är också en viktig egenskap hos en gränshund.
Det nästa steget tas vid ett års ålder, då man tar röntgenbilder på hunden, i vilka man ser om den har fysiska problem som kunde förhindra en karriär som gränshund.
Den egentliga karriären börjar tidigast vid 1,5–2 års ålder, då hunden genomgår granskningen. Därefter är hunden redo för arbete. En gränshund går vanligtvis i pension vid cirka tio års ålder.
Nalas granskning kommer sannolikt att vara 2022. Förberedelserna för detta inleds tidigt. Det viktigaste är förhållandet mellan hunden och föraren.
- Man leker med hunden och belönar den för goda prestationer. Hunden ska lära sig att föraren innebär bra saker. Vi lär oss tillsammans om omgivningen, olika ytor, trappor, bilåkning. Dessutom lydnad: att komma när man kallar, sitta och lägga sig ned är viktigt, liksom att vänja sig vid att vara ensam.
Till slut lär man hunden att hitta spår av föremål och människor.
- Det viktigaste är det ömsesidiga förtroendet och naturligtvis att hunden har det bra. För en gränshund är arbetet en lek.
Vid tidpunkten för intervjun övar den 15 veckor gamla Nala på att släppa. Genom att släppa leksaken får Nala en annan leksak. Och eftersom Nala fortfarande är en valp, har Sofia Lakka varit hemma i ett par veckor för att utbilda henne. För en hundförare vid
Gränsbevakningsväsendet är hundutbildningstiden arbetstid.
- Naturligtvis är det här inte bara ett jobb utan också en livsstil. Man har hunden med sig i arbetet och på fritiden.
Sofia Lakkas framtida karriärplaner har att göra med Nala.
- Jag hoppas att jag om fem år fortfarande är i Lieksa och arbetar med Nala. Det här är en bra arbetsplats och en trevlig arbetsgemenskap.
Sofia Lakka är den första kvinnliga gränsbevakaren i Lieksa. Hur skulle hon uppmuntra andra kvinnor att bli gränsbevakare?
- Vid Gränsbevakningsväsendet finns det många olika arbetsuppgifter som man kan inrikta sig på. Och trots att det här är ett mansdominerat yrke ingår det ingenting i arbetsuppgifterna som en kvinna inte kan klara av. Vi är alla på samma linje i arbetet, mitt kön har jag aldrig funderat på, konstaterar Sofia Lakka.