Hyppää sisältöön

Merellä Saariston sankarit -tv-sarjan kuvauksissa

Kun kamera ja mikrofoni on saatu kiinni paidanrintamukseen, nousen partioveneeseen. ”Otto” alkaa saman tien, kun kamera käynnistyy. On Saariston sankarit -sarjan ensimmäinen kuvauspäivä, ja KAIKKI on minulle uutta, kertoo vanhempi merivartija Andreas Brink, joka oli mukana sarjassa.
8.4.2022 14.06
Merivartijoita veneellä

Kesällä 2021 sain olla ahvenanmaalaisten kollegoiden kanssa mukana tekemässä Saariston sankarit -dokumenttisarjaa, joka on jatkoa Ahvenanmaan sankarit -sarjalle. Se oli jännittävä, minulle täysin uusi kokemus. 

Kuuden päivän ajan kuvausryhmä seurasi tiiviisti lähes kaikkea mitä teimme ja sanoimme. Monta asiaa piti ottaa huomioon. Missä seison, mihin voin katsoa ja mitä pitää sanoa? Mutta hyvinhän kaikki sujui. Muutaman tunnin ja x kertaa toistettujen ottojen jälkeen aloin rentoutua, ja lopuksi oli ihan luonnollista kantaa kameraa mukanaan mihin sitten mentiinkin. Tosin en ole ihan varma siitä, olivatko kollegani veneessä samaa mieltä. 

Ennen kuvausten alkamista olin päättänyt, että pyrin tekemään työni ihan normaalisti siitä yksinkertaisesta syystä, että kameran mukanaolo ei muuta työtäni mitenkään erilaiseksi. Tapaan työssäni monia ihmisiä ja kohtaan heidät tavalliseen tapaan siitä riippumatta, onko tilanteessa mukana kamera vai ei. Tunnen onnistuneeni tässä, ja samalla on ollut opettavaista välillä pysähtyä pohtimaan, teenkö asiat oikein.

Vaikka televisiotiimi oli mukana, partiointitehtävät olivat suurelta osin samanlaisia kuin minä tahansa päivänä vuoden mittaan. Kuvaukset tehtiin heinäkuussa, joten tehtävät painottuivat veneliikenteen valvontaan ja meripelastukseen. 

Sään suhteen meillä oli tuuria, paitsi että viimeisenä iltana nousi oikein kunnon ukonilma. Päätimme keskeyttää partioinnin ja palata asemalle, jotta emme joutuisi myrskyn silmään. Mutta ennen kuin pääsimme rantaan, saimme hälytyksen pienveneestä, joka ei moottorivian takia pystynyt palaamaan kotiin. Vaihdoimme nopeasti venettä, ja rankasta sateesta huolimatta onnistuimme löytämään ajelehtivan moottoriveneen ja kaikki päättyi hyvin.

Näin jälkeenpäin tuntuu tosi hienolta, että sain olla mukana tekemässä dokumenttia. Tosin kyllä vähän jännitti katsoa sarjaa, kun se myöhemmin tuli televisiosta.

Ahvenanmaan merivartioasema mukana Saariston sankarit -dokumenttisarjassa 

Ylen Saariston sankarit -sarja seuraa Turunmaan rannikkokunnissa ja Ahvenanmaalla työskenteleviä viranomaisia: poliisia, tullia, pelastuslaitosta ja merivartiostoa. Saariston kesässä heidät pitää kiireisenä ankarat myrskyt, sairaustapaukset, pitkät välimatkat ja tappelut. 
Sarja tarjoaa hyvän katsauksen Ahvenanmaan merivartioaseman ja merivartijoiden työhön. Merivartijat auttavat merihätään joutunutta venettä, valvovat veneliikennettä ja sakottavat ylinopeuksista. Mahtuupa mukaan pakenevan veneen takaa-ajoakin. Sarjassa on mukana myös tuttuja kasvoja Ahvenanmaan sankarit -sarjasta.

Sarjan kaikki jaksot on katsottavissa Yle Areenassa.

Pelastaja, merivartija, ensihoitaja, poliisi ja tullihenkilö poseeraavat tv-sarjan mainoksessa.

Kuva: Elias Rehnman / Delta Studios