Hoppa till innehåll

Till havs Skärgårdens hjältar

Med en kamera på bröstet och en mikrofon i skjortkragen hoppar jag ombord på båten. Redan från första minuten är det ”tagning”. Det är första dagen av inspelning till Skärgårdens hjältar och för mig känns ALLT nytt, säger äldre sjöbevakare Andreas Brink.
8.4.2022 14.06
Sjöbevakare står på en båt till havs.

Under sommaren 2021 hade jag förmånen att tillsammans med några kollegor från Åland filmas för en uppföljning av TV-serien Ålands hjältar, Skärgårdens hjältar. En spännande och för mig helt ny erfarenhet.

Under 6 dagar följde ett filmteam det mesta vi gjorde och sade. Mycket att tänka på. Var skall jag stå, var kan jag titta och vad skall jag säga? Men det gick nog bra. Redan efter bara några timmar och x antal omtagningar kunde man börja slappna av och till slut blev det nästan naturlig att ha en kamera med sig vart man än gick. Är dock lite osäker på om mina kollegor ombord tyckte samma sak.

Före inspelningarna började hade jag bestämt mig för att försöka jobba på precis som vanligt av den enkla orsaken att mitt jobb inte blir annorlunda bara för att kameran är med. Det är ju fortfarande samma människor jag träffar och de skall ju få samma bemötande oavsett om kameran är med eller ej. Det känns som om jag lyckades, samtidigt som det alltid är lärorikt att få tillfällen där man måste stanna upp och fundera på om man gör allt korrekt.

Arbetet under patrullerna tillsammans med TV-teamet var till stora dela uppbyggt på samma sätt som vilken dag som helst. Eftersom inspelningen skedde under juli månad låg tyngdpunkten i arbetet mestadels på båttrafikövervakning och sjöräddning. Vädermässigt hade vi tur förutom sista kvällen när ett ordentligt åskväder drog in. Under patrullen tog vi beslut att återvända hemåt för att undvika att hamna mitt i ovädret. Men innan vi hann iland fick vi larm om en mindre motorbåt som fått motorproblem och inte kunde ta sig hem. Efter ett snabbt byte av båt, och trots hårt regn, påträffades båten och allt slutade väl.

Så här i efterhand känns det roligt att få ha varit med och det var med viss spänning man satt framför TV:n när serien började sändas.

Se serien på Yle Arenan: Skärgårdens hjältar | TV | Arenan | svenska.yle.fi