Hyppää sisältöön

Maalla Rajavartiolaitoksen rikostorjunta väärennettyjä asiakirjoja paljastamassa

Joskus rikostorjuntatyössä törmätään kesken rutiininomaisen päivittäisrikostutkinnan johonkin suurempaan. Näin kävi alkuvuodesta 2020.
18.6.2021 13.28
Rajatarkastaja tarkastaa passia.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö kiinnitti kesken rutiinitutkinnan huomionsa Suomeen saapuneen miehen tarinaan. Vaikutti siltä, että miehen henkilöllisyys perustui väärennettyyn asiakirjaan. Asiakirja oli mennyt niin hyvin läpi eri  viranomaistahoihin, että siihen merkatut fiktiiviset henkilötiedot oli kirjattu väestörekisteriin ja niille oli myönnetty suomalainen henkilötunnus. 

Tutkijoiden tulikin heti aluksi selvittää, miten syvälle yhteiskunnan rakenteita väärennetyllä henkilöllisyydellä oltiin onnistuttu soluttautumaan, miksi näin oli haluttu menetellä ja tietenkin kuka oli todellisuudessa se henkilö, kenen asiaa tutkinnassa nyt selvitettiin. Myös itse väärennetyksi epäilty asiakirja – josta tutkinnassa oli toistaiseksi nähty vain valokopio – tuli löytää ja saada pois kadulta, olihan se rikoksentekoväline, jonka pelkkä hallussapito jo oli lain mukaan rangaistavaa. 

Rikostutkinta on monesti pienten palasten yhdistelyä ja niistä syntyvien polkujen seuraamista. Rikostutkijat alkoivat seurata henkilön jälkiä ja tulokset olivat hämmästyttävät. Henkilö oli alkanut elää väärin henkilötiedoin täyttä elämää Suomessa: oli rekisteröidytty maahan, saatu henkilötunnus ja veronumero, avattu tili pankkiin. Löytyipä hetken päästä jopa väärällä henkilöllisyydellä kirjoitettu vuokrasopimus ja kyseiseen asuntoon tehty sähkösopimuskin. Kaikki tämä henkilölle, jota ei ollut todellisuudessa olemassakaan. 

Sama väärä henkilötieto löytyi myös useista rikosilmoituksista, joita poliisipartiot olivat tehneet henkilön jäätyä kiinni näpistelystä eri liikkeissä. Tutkinnassa alkoi vahvistua epäilys, että ulkomailta Suomeen oli saavuttu varta vasten tarkoituksena ansaita elanto rikoksia tekemällä. Tälle elämälle väärä henkilöllisyys tarjosi suojaa, koska jos joku menikin pieleen tai olisi uhannut paljastua, olisivat seuraamukset kohdentuneet täysin fiktiiviseen henkilöön: edes kansalaisuus ei ollut oikein. Väärennetty asiakirja oli erehdyttänyt kaikki matkan aikana kohtaamansa viralliset toimijat ja jokainen väärennetyn asiakirjan käyttökerta oli tuottanut sen haltijalle jonkin tavoitellun edun mukanaan. 

Tuntemattoman henkilön lisäksi tutkijoita pisti silmään toinenkin mies, joka merkittävän usein tuntui liikkuvan hänen seurassaan. Avattiinpa sitten väärennetyllä henkilökortilla pankissa tili tai asioitiin verovirastossa, oli valvontakameroitten kuvassa mukana aina mukana myös tämä toinen mies, joka tuntui hoitavan puhumista ja asiointia siinä, missä itse väärennetyn henkilöllisyystodistuksen haltijakin. Myös näpistelyissä avatuissa rikosilmoituksissa henkilöt esiintyivät usein yhdessä. Oliko tässä kyse kahdesta rikoskumppanista? 
 
Tässä vaiheessa oli Rajavartiolaitoksen tutkinnassa asiasta oli jo avattu rikosilmoitus, johon oli kirjattu tutkintanimikkeiksi törkeä väärennys ja rekisterimerkintärikos. Rikoksesta oli syytä epäillä molempia miehiä. Myös mukana asioiva tuntematon mieshenkilö onnistuttiin tunnistamaan Suomessa asuvaksi ulkomaalaiseksi, joskaan hänen ei havaittu käyttäneen väärennettyä henkilötodistusta. 
 
Lopulta tutkinta päätti ajan olevan kypsä sille, että henkilöt voitiin käydä ottamassa kiinni. Aikaisin aamulla ajoivat kiinniottopartiot tutkijat kannoillaan ennalta sovittuihin kohteisiin suorittamaan kiinniottoja ja kotietsintöjä. Päivän päätteeksi kaksi henkilöä oltiin otettu kiinni ja lukuisia kotietsintöjä tehty varastotiloihin ja ajoneuvoihin. Rekisteröitymiseen käytetty väärennetty henkilöllisyystodistus oli nyt ensimmäistä kertaa tutkijoiden työpöydällä ja tekninen asiakirjatutkinta vahvisti alkuperäisen epäilyksen oikeaksi: kyseessä todella oli väärennetty asiakirja. Takavarikkoon oli jäänyt myös varastettua arvo-omaisuutta noin 20.000 euron arvosta sekä jonkin verran omaan käyttöön tarkoitettua amfetamiinia.  
 
Alkoi verrattain raskas tutkintavaihe, jonka aikana rikostutkijat pyrkivät selvittämään, mitä oli tapahtunut. Epäillyiltä ei henkilötodistelun keinoin saatu sellaista selvitystä, joka olisi auttanut rikoksen ratkaisemista, koska molemmat kielsivät kaikki rikokset kategorisesti ja kieltäytyivät muutenkin yhteistyöstä. Ratkaisevia olivat etsinnässä takavarikoidut aihetodisteet. Epäiltyjen välisestä yhteydenpidosta voitiin todeta heidän tienneen, että asiointiin käytetty henkilöllisyystodistus oli väärennetty. Motiivi toiminnalle perustui tarpeeseen ansaita elanto rikoksia tehden. Henkilöt olivat mm. yrittäneet saada useita pikavippejä vääriä henkilötietoja käyttäen. Jos hakemukset olisivat menestyneet, olisi sillä saavutettu rikoshyöty ollut laskettavissa jälleen kymmenissä tuhansissa euroissa. Aiemmin avattuun rikosilmoitukseen lisättiin nimikkeeksi nyt törkeä petoksen yritys.

Esitutkinnassa tuntemattoman miehen kansalaisuudesta voitiin tehdä johtopäätelmiä. Interpolin avulla tehtiin kysely ulkomaille, jonka avulla saatiin tietoon nyt Suomessa kiinni olevan miehen oikea henkilöllisyys ja kansalaisuus. Henkilöllä oli kotimaassaan raskas rikollinen menneisyys. 

Tapaus saatettiin syyteharkintaan ja molemmat epäillyt olivat koko tutkinnan ajan vangittuina. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi väärennettyä henkilöllisyyttä käyttäneen miehen vuoden ja kahden kuukauden mittaiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Henkilön kanssa asioita hoitaneen ja rikoksia tehneen miehen käräjäoikeus tuomitsi vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Molemmat henkilöt on sittemmin saatettu maahantulokieltoon ja heidät on poistettu kotimaahansa. Tuomiot tulivat törkeästä väärennyksestä, rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksen yrityksestä. 

Rajavartiolaitoksen kyky tunnistaa väärennettyjä asiakirjoja sekä ymmärtää tämän kaltaisia rikoksia olivat ratkaisevia rikoksen paljastumiselle ja tutkinnan onnistumiselle. Rikolliset pyrkivät joskus asiakirjoja väärentämällä  saamaan jalan laillisen yhteiskunnan oven väliin. Tällä rikostutkinnalla oli myös ennaltaehkäisevä vaikutus, jonka tarkkaa arvoa ei kukaan pysty jälkikäteen sanomaan.  
 
Teksti: Antti Leskelä