Hyppää sisältöön

Maalla Rajaturvallisuuden asiantuntijana Tallinnassa

Yhdyshenkilö Sami Hintsala on Rajavartiolaitoksen linkki Baltiaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjälle. Hänen työpaikkansa sijaitsee Tallinnassa, josta käsin hän seuraa rajatilannetta, edistää rajaturvallisuutta ja torjuu rajat ylittävää rikollisuutta.
4.2.2022 14.14
Ryhmäkuva ihmisistä juhlatilaisuudessa.

Sami Hintsalan kiinnostus yhdyshenkilön tehtävistä heräsi, kun hän kuuli kokemuksia kyseisestä työstä. Hän päätti hakea yhdyshenkilöiden valmennuskurssille, ja päätyi eri vaiheiden kautta nykyiseen tehtäväänsä Tallinnaan. 

Hintsala aloitti uransa Kainuun rajavartiostossa vuonna 1997, jolloin hän toimi partio- ja vartiomiehenä Kurvisen rajavartioasemalla. Hän on suorittanut myös rajavartijan peruskurssin. Kainuusta hän siirtyi rajatarkastustehtäviin Helsingin Länsisatamaan ja Helsinki-Vantaan lentokentälle, minkä jälkeen hän aloitti PTR-rikostiedustelijana, millä tarkoitetaan Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistoiminnassa tekemää rikostorjuntaa. 

Yhdyshenkilön työssä kokemus PTR-rikostiedustelijan tehtävistä on eduksi. 

-    Työssäni osallistun rajaturvallisuuden ylläpitämiseen ja omaa toiminta-aluettani (Baltian maat, Valko-Venäjä ja Ukraina) koskevaan PTR-rikostorjuntaan painopisteenä laiton maahantulo, ihmiskauppa ja rajat ylittävä rikollisuus.

Sami Hintsalan työpaikka sijaitsee Tallinnassa.

Lisäksi hän tukee toiminta-alueensa ulkomaanedustustoja rajaturvallisuusasioissa sekä pitää aktiivisesti yhteyttä eri toimijoihin, kuten viranomaisiin, liikenteenharjoittajiin ja muuhun yhdyshenkilöverkostoon. Rajaturvallisuuden asiantuntijana hän järjestää myös aiheeseen liittyvää koulutusta.  

Rajavartiolaitoksella on ollut yhdyshenkilö Tallinnassa vuodesta 2008 lähtien, jolloin toiminta oli Suomen ja Viron välistä. Melko pian toiminta-aluetta päätettiin laajentaa koskemaan myös muita Baltian maita sekä Valko-Venäjää ja Ukrainaa.

-    Mielestäni järjestely kuvastaa Suomen ja Viron pitkään jatkunutta yhteistyötä, mutta kertoo myös toiminta-alueen tärkeydestä rajaturvallisuudelle, Hintsala pohtii.

Työssään Hintsala pääsee oppimaan paljon uutta ja työskentelemään mielenkiintoisissa ympäristöissä.

-    Tallinnan yhdyshenkilön tehtävässä toimin päivittäin rajaturvallisuuden parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Työ on rajat ylittävää, kansainvälistä yhteistyötä, joten itselleni se on ollut myös uuden opettelemista. Lisäksi työskentely edustustoissa on ollut kiinnostava kokemus. 

Eri maiden rajavartijoita ryhmäkuvassa virkapuvuissaan.

Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on keskeistä yhdyshenkilön työssä.

Työtä riittää, joten haastavimmaksi Hintsala kokee työn sovittamisen työajan puitteisiin.
Jotta yhdyshenkilön tehtävissä pärjää menestyksekkäästi, on tärkeää, että ammattitaitoa on jo ehtinyt kertyä.

-    Suosittelen tätä työtä kokeneelle rajavartiomiehelle tai -naiselle, jota vaativa työtehtävä kansainvälisessä työympäristössä sekä arvostetussa organisaatiossa kiinnostaa. Yhdyshenkilön tulee sietää paineen alaisena työskentelyä jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Entä millaisia asioita uransa alussa olevan kannattaa huomioida, jos yhdyshenkilön tehtävät kiinnostavat?

-    Tallinnan yhdyshenkilön tehtävä edellyttää kykyä itsenäiseen asiantuntijatyöhön, hyviä yhteistyötaitoja sekä englannin kielen osaamista. Viron kielestä ja PTR-rikostorjuntatyökokemuksesta on hyötyä, Hintsala vinkkaa.