Hyppää sisältöön

Ilmassa Rajan uudet lentokoneet tuovat lentäjän työhön uusia ulottuvuuksia

Rajavartiolaitoksen Dornier-lentokoneet korvaava MVX-hanke tarjoaa lentäjille modernimmat työolosuhteet. Uudet koneet mahdollistavat työhön lukuisia uusia ulottuvuuksia.
16.1.2023 11.43
Lentokoneen ohjaamo jossa kaksi lentäjää.

Rajavartiolaitoksen MVX-hanke korvaa nykyiset Dornier-lentokoneet uusilla koneilla vuoteen 2026 mennessä. Uusien koneiden hankintasopimuksen on määrä valmistua vuonna 2023.

Uudet lentokoneet tulevat olemaan edeltäjiänsä roimasti modernimpia, Dornier kun otettiin käyttöön 1990-luvun puolivälissä ja päivitettiin vuonna 2009. Vaikka tarkkaa mallia ei ole vielä päätetty, tulevat koneet olemaan suihkumoottorilla varustettuja. Lentäjän työ ei kuitenkaan juurikaan tule muuttumaan aikaisemmasta.

- Totta kai konetyyppi on uusi, minkä vuoksi lentäjät täytyy kouluttaa siihen ja sen kanssa toimimiseen, mikä on aivan normaalia toimintaa, MVX-hankkeen hankepäällikkö, majuri Kenneth Rosenqvist miettii mahdollisia muutoksia työhön.

On motivoivaa, kun tietää että on tulossa erittäin paljon suorituskykyisempi kone lennettäväksi.

Vaikka itse työ pysyy samanlaisena, mahdollistavat paremmat koneet suuria kehitysaskelia operatiivisen toiminnan suunnittelussa.

- Dornierilla on esimerkiksi toiminta-aikaa noin 3,5 tunnin valvontalentoihin, minkä jälkeen on pakko laskeutua tankkaamaan. Uudet koneet kykenevät jopa kahdeksan tunnin lentoihin, mikä kattaa yhdellä lennolla lähes koko valtakunnan. Ilma-alus ei enää tule rajoittamaan operatiivista suunnittelua, Rosenqvist hehkuttaa.

Vaikka uudet lentokoneet otetaan käyttöön vasta neljän vuoden päästä, pääsevät lentäjät Dornierin puikoissa miettimään tulevaisuuttaan. Ajatus modernimmasta menopelistä voi kirkastaa muuten harmaan päivän.

- Jos miettii meidän lentäjiä, on osa lentänyt jo melkein 20 vuotta Dornierilla. On motivoivaa, kun tietää että on tulossa erittäin paljon suorituskykyisempi kone lennettäväksi, Rosenqvist pohtii.

Vihreään haalariin pukeutunut henkilö seisoo vihreän lentokoneen vieressä.

MVX-hankkeen hankepäällikkö, majuri Kenneth Rosenqvist ja Dornier-lentokone

 

Teksti: Elias Juuti

Viestintävarusmies, RVLE

 

Lue lisää:

“Suihkukone on järkevin, suorituskykyisin sekä kustannustehokkain vaihtoehto” | Rajamedia

Rajavartiolaitoksen monitoimilentokoneiden hankinta | Rajavartiolaitos