Hyppää sisältöön

Maalla Rajamuseon uusi alku

Rajamuseon uuden perusnäyttelyn, Suomen suojelijat – Rajavartiolaitos rajaturvallisuuden ytimessä ennen ja nyt, avajaisia vietetään Imatran Immolassa osana Rajavartiolaitoksen 105. vuosipäivän juhlallisuuksia 21.3.2024.
11.3.2024 13.49
Valkoinen rajamuseon rakennus talvella.

Rajamuseon 35-vuotisessa historiassa käännetään täysin uusi lehti, sillä uuden perusnäyttelyn lisäksi myös näyttelytilat ovat vaihtuneet. Uusi Rajamuseo sijaitsee edelleen Immolan kasarmialueella, mutta nyt historiallisessa ja peruskorjatussa, alun perin vuonna 1936 valmistuneessa funkkisrakennuksessa.

Näyttely etenee kronologisesti itsenäisyyden alkuvuosista Nato-Suomen aikaan. Punaisena lankana on kuvata Rajavartiolaitoksen toiminnan keskeisiä piirteitä eri aikakausina, pääpainon ollessa maarajojen valvonnassa. Näyttelykävijä saa tutustua eri aikakausien ilmiöihin, mutta toisaalta jotkut teemat, kuten rajan koiratoiminta, pysyvät mukana alusta loppuun. Näyttelyyn on myös tarkoituksella haluttu tuoda historiasisältöjä, jotka ovat aiemmin jääneet vähälle huomiolle tai huomioitta Rajavartiolaitoksessa. Isossa roolissa ovat Rajavartiolaitoksen väen omat kokemukset ja tarinat, joita uudessa näyttelyssä on hyödynnetty runsaasti.

Isossa roolissa ovat Rajavartiolaitoksen väen omat kokemukset ja tarinat.

Kun Suomen suojelijoiden ideointi alkoi nelisen vuotta sitten, eräs ensimmäisistä ajatuksista oli toteuttaa näyttely, joka pystyy kertomaan elävästi ja mieleenpainuvasti Rajavartiolaitoksesta ja sen toiminnasta kävijälle, joka museoon tullessaan ei välttämättä tiedä organisaatiosta juurikaan mitään. Haluamme tarjota näyttelyssä erilaisia sisältöjä erilaisille yleisöille. Tulevaisuus näyttää, onnistummeko toteuttamaan tuon ajatuksen. Lisäksi näyttely on suunniteltu niin, että sen sisältöjä voidaan uudistaa tietyin väliajoin. Rajamuseon avaamisen jälkeen museon henkilökunta keskittyy muun muassa virtuaalisen näyttelyn työstämiseen sekä ulkonäyttelyalueen suunnitteluun.

Rajamuseo avautuu yleisölle tiistaina 11.6. Kesäkauden päättää Niskapietilän museotien tapahtumapäivä sunnuntaina 11.8. Myös rajasotilaskoti palvelee asiakkaita ennen heinäkuista kesätaukoa. Rajamuseo voi olla avoinna yleisölle myös kesäkauden ulkopuolella erilaisina teemapäivinä. Löydät ajantasaiset aukiolotiedot ja tiedotteet osoitteesta Rajamuseo | Rajavartiolaitos

Toivotan kaikki Rajavartiolaitoksen historiasta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleiksi Rajamuseoon!

Teksti ja kuva: museomestari Jani Loijas

Muokattu 30.5. "Rajamuseo avautuu yleisölle tiistaina 11.6."