Hyppää sisältöön

Maalla "Ei ole yhtä ihmistyyppiä, joka kykenee tähän ammattiin"

Lapsesta asti merivartijan työstä kiinnostunut Raja- ja merivartiokoulun opiskelija Suvi Kukkanen kokee, että ei ole vain yhtä ihmistyyppiä, joka sopii rajavartijan ammattiin.
2.7.2021 12.52
Rajavartijaopiskelija Suvi Kukkanen virka-asussa ulkona kesällä, vasemmassa reunassa koivu ja taustalla Rajavartiolaitoksen virka-auto.

Parikymppinen rajavartijaopiskelija Suvi Kukkanen on aina ollut kiinnostunut turvallisuusalasta. Kukkanen kasvoi Kotkassa, vanhan merivartioaseman vieressä ja merivartijan ammatti on ollut mielessä jo lapsuudesta.

– Olin lapsesta asti ajatellut, että tuo olisi siistiä hommaa tehdä, Kukkanen muistelee. 

Raja- ja merivartiokoulu ei kuitenkaan ollut itsestään selvä valinta. Lukioaikana lapsuuden haavematti jäi taka-alalle, ja lukion loppuessa harkinnassa oli esimerkiksi ensihoitajaksi tai poliisiksi kouluttautuminen.

Ura Rajavartiolaitoksella nousi taas harkintaan Kukkasen suorittaessa varusmiespalvelusta lukion jälkeen.

– Armeijassa aloin miettiä, miten armeijasta voisi hyötyä tulevaisuudessa, Kukkanen pohtii.

Raja- ja merivartiokoulu näyttäytyi hyvin kilpailukykyisenä opiskelupaikkana, sillä koulun läpäisyn jälkeen työpaikka Rajavartiolaitoksella on varma. Kukkanen haki myös poliisikouluun, mutta on tyytyväinen siihen, että päätyi Raja- ja merivartiokouluun. Raja- ja merivartijan vuoden kestävä koulutus on verrattain lyhyt, mutta valmistaa suoraan töihin.

Keväällä 2020 Kukkanen lopulta haki Raja- ja merivartiokouluun. Moniosainen hakuprosessi sisälsi muun muassa uinti-testin, cooper-testin, haastattelun sekä psykologiset testit. Myös kouluarvosanoilla on merkitystä ja Kukkanen ilahtuikin siitä, että hyvästä lukion päättötodistuksesta oli hyötyä. Myös menestyminen armeijassa vaikuttaa valintaan haettaessa Raja- ja merivartiokouluun. Hakuprosessi raja- tai merivartijaksi voi kuulostaa verrattain pitkältä ja monivaiheiselta. Kukkanen kuitenkin sanoo, että hakuprosessi oli todella sujuva ja toimiva. Hakuprosessin aikana sai myös Kukkasen mukaan aina apua matalla kynnyksellä, jos jokin oli epäselvää.

Valinnat opiskelemaan päässeistä tapahtuisivat normaalisti nopeammin, mutta koronan vuoksi osa testeistä jouduttiin siirtämään toukokuulta syyskuulle. Tämä ei kuitenkaan Kukkasta stressannut, sillä tiedossa oli, että uusi kurssi alkaa aina vasta tammikuussa. Kukkanen sanookin, että hakuprosessin viivästymisestä huolimatta kouluun valituille jäi valintapäätöksen jälkeen hyvin aikaa hoitaa henkilökohtaisen elämän järjestelyt ennen kurssin alkua.

Rajavartijan opinnot ovat yllättäneet monipuolisuudellaan

Suvi Kukkasella on puoli vuotta takana Raja- ja merivartiokoulua eli koulu on puolivälissä. Ensimmäinen puoli tutkinnosta on Kukkasen mukaan ollut suhteellisen teoreettista ja verrattavissa koulunkäyntiin. Pikkuhiljaa opintoihin on tullut myös enemmän käytännön tekemistä ja luonnossa liikkumista.

Intensiivisessä vain vuoden kestävässä koulutuksessa opiskelupäivät kestävät normaalisti kahdeksasta neljään, ja käsiteltävien aiheiden laajuus ja monipuolisuus ovat yllättäneet Kukkasen. Kielten sekä oman alan opintojen, kuten rajavalvonnan ja rajatarkastuksen, lisäksi koulutus on sisältänyt esimerkiksi lakiopintoja, jotka ovat myös tarjonneet Kukkasen mukaan haastetta. Erityisen mielenkiintoisena teoriaopinnoista Kukkaselle on jäänyt mieleen rikostorjunnan opinnot.

Uutta ja yllättävää haastetta ovat tuoneet myös ajoharjoitukset, joissa ajetaan kovaa ja haastavissa tilanteissa.

– Minulle ajoharjoitukset ovat ehkä olleet hankalampia kuin jollekin muulle, Kukkanen pohtii.

Vaikka harjoitukset alkuun tuntuivat haastavilta, Kukkanen kertoo kuitenkin, että niiden myötä hän on saanut itseluottamusta omiin ajotaitoihinsa ja oppinut todella paljon uutta.

Kukkanen odottaa jo innolla opintojen toista puoliskoa, joka sisältää alkupuoliskoa enemmän käytännön harjoituksia. Etenkin hän odottaa opintojen loppuun sijoittuvaa kolmen viikon työharjoittelua.

– Pääsee oikeasti näkemään kentällä merivartijan työtä.

Haaveena ura Ahvenanmaalla

Merivartijaksi valmistumisen jälkeen Kukkanen on suuntaamassa töihin Länsi-Suomen merivartiostoon. Nuoren rajavartijaopiskelijan kiinnostus merialueilla työskentelyä kohtaan on vahva ja Kukkanen toivookin työskentelevänsä merivartijana vielä kymmenenkin vuoden päästä. Tavoitteena on siis pysyä töissä Rajavartiolaitoksella pitkään. Kukkanen arvostaa Rajavartiolaitoksen luotettavuutta työnantajana.

– Hommia riittää, koska kurssille otetaan sen verran ihmisiä kuin töitä riittää.

Eteläisestä Suomesta kotoisin olevana Kukkanen toivoo pääsevänsä tulevaisuudessa Etelä-Suomeen töihin – salaisena pidemmän tähtäimen haaveena olisi myös työskentely Ahvenanmaalla. Ahvenanmaan kaunis miljöö ja ruotsin kieli kiinnostavat Kukkasta, vaikkei hän ruotsinkielinen olekaan.

– Tykkään puhua ruotsia. Siellä viimeistään oppisi kielen!

Kukkanen sai vasta Raja- ja merivartiokoulussa selkeän kuvan Rajavartiolaitoksen toiminnasta, sillä siviilissä hän ei ollut kohdannut usein Rajavartiolaitosta. Kurssilla Kukkanen kuitenkin tajusi Rajavartiolaitoksen tarjoavan todella monipuolisia työtehtäviä. Myös raja- ja merivartijoiden joukko on moninainen. Kukkasen mukaan kurssilla on laaja joukko eri-ikäisiä ihmisiä eri taustoista.

– Ei ole yhtä ihmistyyppiä, joka kykenee tähän ammattiin. Ei kannata sen perusteella miettiä ettei pärjäisi, Kukkanen sanoo raja- tai merivartijan uraa harkitseville.