Hyppää sisältöön

Merellä Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduksella

Suomalaisessa Galiana WithSecure -veneen miehistössä on mukana Länsi-Suomen merivartiostossa työskentelevä Mikko Hongell. Kahdeksan kuukautta kestävä purjehdus starttasi syyskuussa Southamptonista Englannista. Kisa mittaa todellisia purjehdustaitoja, sillä se tehdään ilman nykyajan teknologiaa.
25.1.2024 11.50
Mikko Hongell seisoo purjeveneessä satamassa.

Ensimmäiseltä etapilta Etelä-Afrikan Kapkaupungista Hongell päivitti seuraavaa:

- Ykköslegi kesti reilu 48 vuorokautta ja matkaa kertyi vajaa 8000 merimailia. Kaikkea koettiin päiväntasaajan tuskaisesta kuumuudesta, Etelä-Atlantin kosteaan kylmyyteen, miekkavalaista lukuisiin lentokaloihin ja delfiineihin, sekä täysin tuulettomia hetkiä että hetkittäisiä myrskytuulia.

Taktisesti ensimmäinen osuus oli meille vaikea, lopussa saimme kuitenkin kurottua kiinni siten, että omassa luokassa olemme nyt kolmantena ja kokonaistuloksissa kuudentena.

Tästä on hyvä jatkaa seuraavalle osuudelle pahamaineiselle Etelänmerelle kohti Aucklandia. Matkaa on yhtä paljon kuin ensimmäisellä legillä, mutta kovien myötätuulien ansiosta aikaa pitäisi kulua hieman vähemmän.

Seuraavat terveiset saatiin Uudesta-Seelannista:

- Toinen etappi takana ja ensipuraisu Etelänmerestä saatu. Legi purjehdittiin reilussa 43 vuorokaudessa ja matkaa kertyi hieman vajaa 8000 merimailia. Omassa luokassa onnistuimme nousemaan kakkossijalle. Sääjumalat olivat meidän puolella ja yksikään myrsky ei osunut kohdalle. Pääasiassa 20-30 solmua myötätuulta ja isoja maininkeja. Kylmin yö meni alle viiden asteen, mutta pääosin ilmasto oli Suomen myöhäissyksyä muistuttava.

Albatrossit seurasivat meitä lähes koko purjehduksen ajan. Vene ja tiimi pysyi suurilta osin ehjänä, muutama purjeita jouduttiin korjaamaan ja pari kylkiluuta murtui. Legin loppuun osuneet juhlapäivät toivat piristystä arkeen, mm joulupukki ja lucia kävivät kääntymässä.

Nyt vajaa kuukauden tauon jälkeen lähdetään kohti toista Etelänmeren legiä jonka aikana kierretään pahamaineinen Kaphorn. Kolmas legi päättyy Uruguayn Punta del Esteen.

Mikko Hongell istuu purjeveneessä ja pitää kädessään merivartioston lippua. Takana näkyy meri.

Mikolla on purjehduksella mukana Länsi-Suomen merivartioston pienoislippu. Lippu kehystetään merivartioston esikunnan seinälle muistoksi tästä ikimuistoisesta maailmanympärireissusta.