Hoppa till innehåll

Till havs Världsomseglingen Ocean Globe Race

I den finska Galiana WithSecure -båtens besättning fanns också Mikko Hongell, som jobbar hos oss i Västra Finlands sjöbevakningssektion.
25.1.2024 11.50
Mikko Hongell seisoo purjeveneessä satamassa.

Världsomseglingens första etapp från Southampton till Kapstaden är seglad. Mikko Hongell skickade uppdaterade hälsningar från Kapstaden:

- Första etappen tog drygt 48 dygn och nästan 8000 sjömil. Man fick vara med om allt möjligt från ekvatorns plågsamma hetta, till Södra Atlantens fuktiga kyla, från späckhuggare till flertaliga flygfiskar och delfiner, såväl helt vindstilla stunder som sporadiska stormvindar.

Taktiskt var den första delen svår för oss, men mot slutet tog vi in ett försprång så att i vår egna klass är vi nu på tredje plats och i helhetsresultaten är vi på sjätte plats.

Såhär är det bra att fortsätta till nästa färdsträcka på det beryktade Södra ishavet mot Auckland. Etappen är lika lång som den första, men med hårda medvindar borde den inte ta lika lång tid.

Nästa uppdatering kom från Nya Zeeland:

- Andra etappen är bakom oss och vi har fått första smakbiten av Södra ishavet. Etappen seglades i lite över 43 dygn och var nästan 8000 sjömil lång. I vår egna klass lyckades vi kämpa upp till andra platsen. Vädergudarna var på vår sida och inga stormar plågade oss. Huvudsakligen 20–30 knop i medvind och kraftig sjöhävning. Under den kallaste natten var temperaturen under fem grader, men huvudsakligen påminde klimatet om en sen höst i Finland.

Albatrosser följde oss nästan under hela seglingen. Båten och teamet förblev oskadade för det mesta; några segel krävde reparation och ett par revben blev knäckta. Helgdagarna mot slutet av etappen var en uppiggande omväxling, bl.a. jultomten och lucia hälsade på.

Nu efter lite under en månads paus fortsätter vi mot andra etappen på Södra ishavet, under vilken vi seglar runt den ökända Kap Horn. Den tredje etappens slutpunkt är i Punta del Este, Uruguay. 

Mikko Hongell sitter i segelbåten och håller en flagga.

Mikko har med sig Västra Finlands sjöbevakningssektions miniatyrflagga på seglingen. Flaggan ska inramas och hängas upp på väggen vid staben som minne om denna oförglömliga jordenruntresa.