Hyppää sisältöön

Maalla Näin maahantulorajoitukset vaikuttavat Rajan päivittäiseen toimintaan

Suomi sulkee rajansa venäläiseltä turismilta. Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö, luutnantti Elias Laine perkaa rajojen sulkemisen seurauksia.
1.10.2022 15.42
Stop-merkki, jossa lukee Rajavartiolaitos.

Suomen valtioneuvosto on päättänyt itärajan sulkemisesta venäläisiltä turisteilta. Rajan yli pääsee kuitenkin vielä erityisistä syistä, kuten perhesyistä. Sulku astui voimaan 30. syyskuuta kello 0.00.

Sulun seurauksena rajanylityspaikoilla käännytetään pois ne matkustajat, joilla ei ole käypää perustetta tulla rajan yli. Tämä voi johtaa laittomien rajanylitysyritysten nousuun, mutta Rajavartiolaitos on siihen valmistautunut.

- On mahdollista että maastorajalla laittomat rajanylitykset lisääntyvät, mutta sitä on vaikea arvioida, että miten mittavissa määrin ja millä aikavälillä se tapahtuu, Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö, luutnantti Elias Laine sanoo.

- Rajavartioasemien ja esikunnan riskianalyysiin perustetaan ne alueet, joilla partioita tehostetaan tarpeen mukaan, hän vakuuttaa.

Rajavartiolaitoksen työntekijä seisoo virka-asussa rajanylityspaikalla yöaikaan. Taustalla näkyy auton etuvalot.

Vaalimaan rajatarkastusaseman varapäällikkö, luutnantti Elias Laine

Rajan uusi normaali

Rajojen sulkeminen tulee vaikuttamaan Rajavartiolaitoksen päivittäiseen toimintaan, mutta se ei luo ylipääsemättömiä esteitä.

- Meillä matkustajamäärät tulevat luultavasti vähenemään, mutta erilaisten asioiden selvittäminen ja hallinnollisten päätösten määrä lisääntyy, Laine selventää.

Lue myös:

Tilannekatsaus Vaalimaan rajatarkastusasemalta | Rajamedia

 

Teksti: Elias Juuti

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE