Hyppää sisältöön

Maalla Tilannekatsaus Vaalimaan rajatarkastusasemalta

Liikenne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on rauhallista. Vaalimaan rajatarkastusasemalla toiminta pyörii täysin normaalisti ja tulijoille tehdään perusteelliset rajatarkastukset.
23.9.2022 13.16
Autoja jonottamassa Vaalimaalla.

Suomen ja Venäjän välinen rajaliikenne on saanut paljon huomiota eri medioissa muutaman viime päivän aikana Venäjän ilmoitettua osittaisesta liikekannallepanosta. Tilanne rajalla on kuitenkin rauhallinen, kertoo ylirajavartija Jari Huttunen Vaalimaan rajatarkastusasemalta.

Vaalimaan rajatarkastusaseman ennätys kävijöistä päivässä on muutaman vuoden takaa: uudenvuoden juhlahumussa rajan ylitti tuolloin yli 24 000 henkilöä. Tällä hetkellä rajaa ylittämässä olevien määrä, muutama tuhatta päivässä, ei ole lähelläkään noita lukemia. Tulijoiden lukumäärä on suunnilleen samanlainen kuin se oli ennen koronaa. Autoja on odottamassa useassa jonossa, sillä tullattavaa ilmoittavat jonottavat erikseen.

Paljon porua kelikamerasta

Vaalimaalla on käytössä kelikamera, jonka lähettämässä kuvassa näkyy myös hieman vuoroaan odottavia autoja. Kelikameran kuva on herättänyt runsaasti mielenkiintoa, sillä sen kuvassa automäärä näyttää suurelta. Huttunen kuitenkin tyrmää kelikameran luotettavuuden automäärän laskennan suhteen.

- Kelikameran kuva yltää noin kahdensadan metrin päähän, ja sen mittaiset jonot ovat täysin normaaleja. Kamerassa jonon pää häviää kuusten taakse, saaden sen näyttämään suuremmalta kuin se oikeasti on. Sosiaalisessa mediassa on käytetty aika rutkasti värikynää, Huttunen toteaa.

Rajatarkastusten näkökulmasta mikään ei ole kuitenkaan muuttunut. Jokaiselle tulijalle tehdään perusteellinen rajatarkastus.

- Liikennemäärän käsittelystä edelleen selvitään täysin normaalisti ja tarkastustoiminta toimii aivan kuten ennenkin, Huttunen painottaa.

Autoja jonossa rajatarkastukseen.

Jono rajatarkastusasemalla oli torstaina noin kaksisataa metriä pitkä.

Teksti: Elias Juuti

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE