Hyppää sisältöön

Maalla Motörhead työllisti Suomen rajaviranomaisia 40 vuotta sitten

8.9.2022 10.00
Lemmy Kilmister esiintymässä

Brittisuuruus Motörhead on bändi, josta riittää tarinoita. Yhtye eli roisia rock ´n´ roll -elämää 40 vuoden ajan, aina vuoteen 2015 saakka. Edesmenneen Lemmy Kilmisterin johtama orkesteri vieraili Suomessakin ahkerasti, yli 30 kertaa. Yksikään keikoista ei kuitenkaan ollut yhtä legendaarinen kuin vuoden 1982 veto Lappeenrannan Raviradalla.

Pistokeikalle saapunut metallitrio aloitti settinsä vasta keskiyön paikkeilla sään ollessa tyyni ja poutainen. Paikalle oli tuotu kaikista suurimmat ja äänekkäimmät äänentoistolaitteet - ja siitäkin vielä hieman enemmän. Tuohon aikaan desibelirajoitukset ja aikarajat olivat lähinnä suosituksia, etenkin ulkomaan suuruuksille. Lopputulos on helposti arvattavissa: pitkätukat todellakin aiheuttivat älämölöä. Legendan mukaan melua muodostui niin paljon, että Neuvostoliiton puolelta olisi soitettu virallinen puhelu Suomen rajaviranomaisille. Oliko soittaja ärtynyt vai huolestunut, sitä tarina ei täsmennä.

Voi hyvin olla, että tämä karjalainen kansantaru on kokenut suurtakin värikynän kosketusta vuosien varrella. Lappeenrannan Raviradalta on noin kolmisenkymmentä kilometriä nykyisen Venäjän rajalle linnuntietä kuljettuna. Välissä on metsää sekä rakennuksia. Vaikka ilma oli tuolloin tyyni eikä muita ääniä kellonajan vuoksi kuulunut, on musiikin täytynyt soida erityisen kovalla tullakseen kuulluksi itänaapurissa asti. Ei se toki mahdotonta ole. Ken tietää.

Motörhead onnistui työllistämään Suomen rajaviranomaisia muillakin tavoilla visiittinsä aikana. Heti Suomeen saavuttuaan yhtye otettiin tullin tehotarkastukseen, sillä bändin muusikot, etenkin herra Kilmister, olivat tunnettuja runsaasta huumeiden käytöstään. Tullitarkastajat jäivät kuitenkin tyhjin käsin, sillä syynissä ei kiellettyjä aineita löytynyt.

Nyt konsertista on kulunut neljä vuosikymmentä. Se on edelleen yksi Suomen historian legendaarisimmista vedoista. Lemmyn basson rosoisesta kaiusta on jäänyt selkeä muistikuva lappeenrantalaisten mieliin sekä tärykalvoihin. Rajallakin saatiin huhkia, kiitos rokkareiden.

Teksti: Elias Juuti

Lähteenä on käytetty Mikael Huhtamäen teosta Scream for me Finland! (Bazar, 2020).