Hoppa till innehåll

På land Motörhead sysselsatte Finlands gränsmyndigheter för 40 år sedan

8.9.2022 10.00
Lemmy Kilmister esiintymässä

Det berömda brittiska bandet Motörhead är mycket omtalat. Gruppen levde ett vilt rock 'n’ roll-liv i 40 år, ända fram till 2015. Orkestern, med den framlidna Lemmy Kilmister som förgrundsfigur, besökte också Finland flitigt, över 30 gånger. Ingen spelning var ändå lika legendarisk som spelningen 1982 på Villmanstrands travbana.

Heavy metal-trion kom på en kort visit och började spela först vid midnatt när det var lugnt och vackert väder. De allra största och effektivaste ljudanläggningarna fanns på plats – och ännu lite mer än det. På den tiden var decibelgränserna och tidsgränserna närmast rekommendationer, i synnerhet för berömda utländska orkestrar. Slutresultatet är inte svårt att gissa: de långhåriga rockarna bjöd verkligen på en högljudd show. Det sägs att den uppskruvade volymen ledde till att ett officiellt samtal ringdes från Sovjetunionen till Finlands gränsmyndigheter. Om den som ringde var irriterad eller orolig är det ingen som vet.

Det kan mycket väl hända att denna karelska folksägen har färgats ordentligt under årens lopp. Från Villmanstrands travbana är det fågelvägen cirka trettio kilometer till den nuvarande ryska gränsen. Området däremellan består av skog och byggnader. Även om det var vindstilla och tyst på grund av att det var sent på natten, var volymen utan tvivel stor om den hördes ända till andra sidan östgränsen. Omöjligt är det naturligtvis inte. Vem vet.

Motörhead lyckades sysselsätta Finlands gränsmyndigheter även på andra sätt under sitt besök. Så fort orkestern rest in i landet genomgick de tullens intensivkontroll, eftersom musikerna, i synnerhet herr Kilmister, var kända för att använda mycket droger. Tullinspektörerna kammade noll då inga förbjudna ämnen hittades under kontrollen.

Nu är det fyra årtionden sedan konserten. Spelningen är fortfarande en av de mest legendariska i Finlands historia. Det skrovliga ljudet från Lemmys bas är tydligt ingraverat i Villmanstrandbornas minne och trumhinnor. Även gränsmyndigheterna fick ligga i tack vare rockarna.

Som källa användes Mikael Huhtamäkis verk Scream for me Finland! (Bazar, 2020)