Luentosaleista viestintävarusmieheksi

- En tiennyt aiemmin, että asepalveluksen voi suorittaa tälläkin tavalla. Muualla tällaista kuvauskokemusta olisi vaikea saada ilman pitkää koulutusta, kertoo Roosa Sintonen.
Helsinkiläinen Roosa Sintonen huomasi viestintävarusmiehen hakuilmoituksen, kun hän opiskeli ensimmäistä vuotta ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa. Roosa oli harrastanut valokuvausta useita vuosia, joten kuvaus- ja viestintätehtävät tuntuivat hyvältä tavalta saada lisää alan kokemusta. Luonnossa liikkuminen ja metsässä yöpyminen olivat myös luontevaa ja mieluisaa puuhaa.
- Ajattelin, että aika monta tuhatta ihmistä suorittaa palveluksen vuosittain, joten miksi en pärjäisi siinä missä muutkin, kaartinjääkäri Sintonen arveli.
Rajavartiolaitos kiinnosti erityisesti, koska harjoituksia ja kuvaustilanteita olisi tiedossa paitsi maalla, myös merellä ja ilmassa. Roosa laittoi hakemuksen sisään ja astui naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen heinäkuussa 2024.
Välivuosi viestintävarusmiehenä
Palveluaika alkoi kuuden viikon koulutusjaksolla Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa, jonka jälkeen Roosa siirtyi komennuspaikalle Rajavartiolaitoksen esikuntaan Helsinkiin.
Kaksi ensimmäistä viikkoa hän perehtyi yhdessä palvelustaan lopettelevan viestintävarusmiehen kanssa. He toteuttivat yhdessä ensimmäiset kuvaustehtävät, ja samalla talon käytännöt ja kalusto tulivat tutuiksi.
- Rajalla ihmiset kohtaavat toisensa ihmisinä ja olivat valmiita auttamaan, kun jotain kysyttävää tuli mieleen”, Roosa kertoo.
Rajalla on myös käytössä rennompi puhuttelukäytäntö kuin puolustusvoimissa. Roosa kokee, että hänet otettiin vastaan kaikissa tilanteissa hyvin ja avoimesti. Etenkin raja-asemilla ihmiset tekevät tiiviisti yhdessä töitä joka päivä. Sama yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus näkyy kaikkialla Rajan arjessa.
- Henkilöstöstä huomaa, että he todella haluavat tehdä työtään, Roosa kuvailee.
Ammattilaiseksi kasvetaan tekemällä
Kuvaustilanteet olivat vaihtelevia ja monipuolisia. Tukea niiden suunnitteluun oli myös tarjolla.
- Rajalla kannustetaan itsenäiseen ajatteluun, ja toisaalta viestintäasiantuntijan kanssa voi pallotella ajatuksia sekä miettiä yhdessä toteutustapoja eri kuvaustilanteisiin. Kuvaamisesta oppii myös teknisesti paljon uutta, koska käytössä on laadukas kuvauskalusto, Sintonen sanoo.
Palvelusaikana Roosa kuvasi virallisia tilaisuuksia, kuten palkitsemisia, juhlia ja allekirjoitustilaisuuksia. Reservin kertausharjoitukset ja taistelukoulutuspäivät olivat luonteeltaan vauhdikkaampia.
Yksi parhaista palvelusajan kokemuksista oli päästä vierailemaan Immolan, Kainuun ja Vaalimaan raja-asemilla ja nähdä Itärajan esteaita omin silmin. Myös alustarkastusharjoitus suuressa matkustajalaivaterminaalissa oli mieleenpainuva kokemus.
Roosa kotiutui maaliskuussa 2025. Syksyllä hän jatkaa yliopisto-opintoja. Varusmiespalveluksesta jäi selkäreppuun runsaasti uutta tietoa Rajan toiminnasta ja maanpuolustuksesta, sekä viestinnän taitoja, joita hyödyntää opinnoissa ja työelämässä.