Hoppa till innehåll

Från föreläsningssalar till kommunikationsbeväring

Teknolog Roosa Sintonen påbörjade den frivilliga militärtjänsten för kvinnor i juli 2024. Efter rekrytperioden blev hon kommunikationsbeväring.
2.5.2025 11.34
Kommunikationsbeväringen Roosa Sintonen står framför en vårskog och tittar in i kameran.

- Förut visste jag inte att det var möjligt att fullgöra militärtjänst även såhär. Det skulle vara svårt att få sådan här fotograferingserfarenhet annanstans utan en lång utbildning, berättar Roosa Sintonen. 

Helsingforsbo Roosa Sintonen upptäckte ansökningsannonsen för kommunikationsbeväring, när hon studerade miljöteknik vid Uleåborgs universitet för första året. Roosa hade sysslat med fotografering i flera år, varvid fotograferings- och kommunikationsuppgifterna kändes som ett bra sätt att utvidga sin erfarenhet. Att röra sig i naturen och övernatta i skogen var också naturligt och trevligt.

- Jag tänkte att flera tusen människor fullgör sin militärtjänst årligen, så varför skulle jag inte klara mig lika väl som de andra, berättar gardesjägare Sintonen. 

Gränsbevakningsväsendet var särskilt intressant, eftersom det innebär övningar och fotograferingssituationer såväl på land, till havs som i luften. Roosa lämnade in sin ansökan och ryckte in i den frivilliga militärtjänsten för kvinnor i juli 2024. 

Kommunikationsbeväringen Roosa Sintonen sitter framför en gammal kanon i kasernen. En gul stenbyggnad på baksidan. Bilden är tagen tidigt i våras.
 

Sabbatsår som kommunikationsbeväring

Tjänstgöringstiden började med en sex veckor lång utbildningsperiod i Gardesjägarregementet i Sandhamn, varefter Roosa övergick till kommenderingsstället vid staben för Gränsbevakningsväsendet i Helsingfors. 

De två första veckorna bekantade hon sig med arbetet tillsammans med en kommunikationsbeväring som var i slutskedet av sin tjänstgöring. De utförde de första fotograferingsuppgifterna tillsammans, och samtidigt blev praxisen och materielen bekant.

- Vid Gränsbevakningsväsendet möter människorna varandra som människor och var redo att hjälpa till, när jag undrade över något”, berättar Roosa. 

Gränsbevakningsväsendets tilltalsskick är också mer avslappnat än vid Försvarsmakten. Roosa upplever att hon blev väl och öppet bemött i alla situationer. Särskilt på gränsbevakningsstationerna gör alla nära samarbete varje dag. Samma gemenskapskänsla och tillhörighet syns överallt i Gränsbevakningsväsendets vardag. 

- Det märks på personalen att de verkligen trivs i sitt arbete, beskriver Roosa.

Proffs föds ur erfarenhet

Situationerna som fotograferades var varierande och mångsidiga. Stöd till planering var också tillgängligt.

- Å ena sidan uppmuntrar Gränsbevakningsväsendet till självständigt tänkande, och å andra sidan kan man bolla tankar med kommunikationssakkunniga och tillsammans fundera på verkställandesätt för olika fotograferingssituationer. Man lär sig även mycket nytt av fotografering, eftersom fotograferingsutrustningen som används är så högklassig, berättar Sintonen.

Under sin tjänstgöringstid fotograferade Roosa officiella evenemang, såsom belöningar, fester och underskriftstillställningar. Reservens repetitionsövningar och stridsutbildningsdagar var mer fartfyllda till naturen. 

En av de bästa erfarenheterna under tjänstgöringstiden var att få besöka gränsbevakningsstationerna i Immola, Kajanaland och Vaalimaa och se östgränsens hinderstängsel med egna ögon. Även fartygskontroll i en stor passagerarfartygsterminal var en oförglömlig erfarenhet.

Roosa ryckte ut i mars 2025. På hösten kommer hon att fortsätta sina studier vid universitetet. Beväringstjänsten gav Roosa en hel del ny information om Gränsbevakningsväsendets verksamhet och försvar av landet samt kommunikationsfärdigheter som hon kan utnyttja i sina studier och i arbetslivet.