Hyppää sisältöön

Maalla Konkarin kokemuksia Frontex-komennuksilta

Vanhempi rajavartija Minna Trygg on kuulunut Frontexin pysyviin joukkoihin kategorian kolme virkamiehenä vuodesta 2018 lähtien. Kategorian kolme virkamiehet tekevät lyhyitä, alle neljän kuukauden operaatioita.
30.6.2023 15.20
Minna Trygg Immolassa.

Hakeuduin Frontexin pysyviin joukkoihin, kun virkauraa oli takana nelisen vuotta, sillä halusin haastaa itseäni ammatillisesti ja toisaalta olin utelias näkemään kuinka rajavartijat työskentelevät muualla Euroopan unionin alueella.

Ensimmäisellä komennuksella olin vuonna 2019 Liettuassa, ja sen jälkeen EU:n itäistä rajaa on tullut nähtyä ja koettua komennuksien ansiosta useamman kerran. Ensimmäisellä komennuksella työskentelin first-line officerina eli ensilinjan tarkastajana, jolloin tehtävänimikkeen mukaisesti osallistuin pääosin ensilinjan tarkastuksiin paikallisten tukena. 

Virkavuosien ja kokemuksen karttumisen myötä tehtäväkenttä myös kansainvälisillä komennuksilla on laajentunut. Esimerkiksi viime vuonna olin keväällä Latviassa ja alkutalven Bulgariassa tehtävänimikkeellä cross-border crime detection officer, jolloin tehtäviini kuului paikallisten viranomaisten tukeminen vakavan kansainvälisen, rajat ylittävän rikollisuuden havaitsemisessa. Tarkoitukseni on tukea paikallisia virkamiehiä siinä, missä he katsovat tarvitsevansa apuani ja tietotaitoani. 

Virkavuosien ja kokemuksen karttumisen myötä tehtäväkenttä myös kansainvälisillä komennuksilla on laajentunut.

Vaikka heti valmistumisen jälkeen voi olla kova polte päästä maailmalle, on sille syynsä, miksi ensin tulee saada työkokemusta Suomesta, ennen kuin suuntaa maailmalle. On tavanomaista, että Frontex-operaatioissa rajanylityspaikalla työskentelee kerrallaan vain yksi Frontexin virkamies, ja paikalliset kaipaavat useimmiten neuvoja normaaleista poikkeavissa ja jollain tavalla haastavissa tilanteissa. Itseltäni on esimerkiksi tiedusteltu mikä on hätäpassi, millaisissa tilanteissa se myönnetään, onko se matkustukseen kelpaava asiakirja rajoituksetta taikka onko jokin leima aito, mikä puoltaa sen aitoutta ja mikä ei. 

Toisaalta operaatioissa tulisi pystyä myös omatoimisesti tekemään profilointia eli pohtia esimerkiksi onko matkustajan matkareitti normaalista poikkeava tai onko hänen kertomassaan tarinassa joitain epäjohdonmukaisuuksia, ja näillä omilla havainnoilla tuottaa paikallisille virkamiehille havaintoja matkustajista, joille olisi syytä tehdä esimerkiksi tarkempi tarkastus syystä tai toisesta.  

Ammattitaito ja teorian soveltaminen käytäntöön kehittyy vain työkokemuksen myötä, joten on kaikkien kannalta tarkoituksenmukaista, että operaatioihin lähdetään vasta kun perustyö on hallussa. Ei kuitenkaan pidä olla liian kriittinen omaa osaamista kohtaan, sillä meillä Rajavartiolaitoksella saa erittäin laadukasta opetusta rajavartijan peruskurssilta lähtien!

Sen jälkeen, kun työkokemusta on valmistumisen jälkeen kertynyt muutamia vuosia, kannattaa rohkeasti hakeutua osaksi Frontexin pysyviä joukkoja, mikäli kansainväliset tehtävät kiinnostavat. Jos joku asia hakeutumisprosessissa tai komennuksia koskien askarruttaa, kokeneemmilta virkamiehiltä voi kysyä neuvoja ja vinkkejä matalalla kynnyksellä.

Maisemakuva jossa näkyy kalliota ja lampi sekä kuvan etualalla pensaita.

Maisemaa Kroatiassa.

Teksti: Minna Trygg

Kirjoitus on lyhennetty versio. Alkuperäinen on ilmestynyt Rajamme Vartijat 2/2023 -lehdessä.

 

Lue lisää

Kansainväliset komennukset parasta antia mihin Rajavartiolaitoksessa olen voinut hakea | Rajamedia

Komennus Kroatiassa antoi perspektiiviä rajavartijan työhön | Rajamedia