Hyppää sisältöön

Maalla Rajakoiramestaruuskilpailut testasivat Kainuun rajavartioston alueelle kuuluvia operatiivisia tehtäviä

Kahden koronavuoden jälkeen Kainuun rajavartiosto pääsi vihdoin järjestämään 56. rajakoiramestaruuskilpailut Hossan kauniissa maisemissa Jatkonsalmella. Kilpailussa edustavat koirakot tulivat Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin rajavartiostoista.
12.9.2022 13.59
Kuvassa metsäaukea jossa kaksi ihmistä polvillaan jotka kutsuvat koiraa luokseen.

Ensimmäinen kilpailupäivä alkoi varhain aamulla, kun puolet koirakoista lähtivät suorittamaan tapahtumapaikkatutkinnan rastia ja puolet jäivät Suomussalmen Jatkonsalmen pihapiiriin suorittamaan tottelevaisuuskoetta.

Tottelevaisuuskokeessa tehtävinä olivat seuraaminen, istu–maahan, paikalla olo ohjaajan näkyvistä poistuessa sekä liikkeestä pysäytys. Kaikki koirakot suoriutuivat kokeen tehtävistä mallikkaasti, mutta eritoten Pohjois-Karjalan rajavartioston Timo Könönen ja spn Hilma (Fluss-Strand Naroda) saivat kokeen katsojat haukkomaan henkeään täydellisellä suorituksellaan. Könönen ja Hilma saivatkin kokeesta täydet pisteet ja heidät palkittiin kilpailuiden lopuksi tottelevaisuuskokeen parhaana koirakkona.  

Metsä jossa henkilö kävelee koira vierellään. Kuva otettu takaapäin.

Tottelevaisuuskoe

Rajakoiramestaruuskilpailuiden tehtävien tarkoitus on jäljitellä järjestävän vartioston alueelle kuuluvia työtehtäviä.

Ensimmäisen päivän maastokoe, tapahtumapaikkatutkinta, jäljittelikin tätä vahvasti. Kyseisellä rastilla kilpailijoiden tehtävänä oli suorittaa kuvitteellisen ilmoituksen pohjalta karhun kaatopaikan tutkinta. Koirakoiden tehtävänä olisi ollut löytää useita tapahtumapaikalle piilotettuja esineitä sekä aidon karhun suolet, mutta tehtävä osoittautui useimmille haasteelliseksi.

Vaikeuden tehtävään loi se, että rastin ohjeistus ohjasi koirakot suorittamaan tehtävää väärälle paikalle, jolloin koiran merkkaukset jäivät usealta huomioimatta.

Tapahtumapaikkatutkinnan lisäksi ensimmäisen kilpailupäivän toisena maastokokeena oli eksyneiden marjastajien etsintä. Tehtävässä täydet pisteet tulivat kahden maalimiehen sekä jäljelle tiputetun esineen löytämisestä. Marjastajien etsintä oli koirakoille selvästi karhun kaatopaikkatutkintaa verrattuna tutumpaa, ja kilpailevat koirakot suoriutuivatkin tehtävästä mallikkaasti.

Toisena kilpailupäivänä auringon vasta noustessa koirakot suuntasivat kolmannelle ja samalla viimeiselle maastokokeelle, vanhalle jäljelle. Vanhan jäljen parhaana palkittiin Jussi-Pekka Paavola ja spn Kia (Tuntemattoman Cantell). Hienoja suorituksia vanhallakin jäljellä oli paljon, ja jälkiosaamisen voidaan todeta olevan Rajavartiolaitoksen virkakoirilla hyvällä mallilla.

Metsä jossa henkilö polvillaan mittari kädessään. Vieressä koira.

Karhun kaatopaikan tutkintaa

Sovelletun hallinnan koe jäljitteli tottelevaisuuskokeen tehtäviä, mutta koiran hallinta oli yhdistetty työtehtävää mukailevaan tilanteeseen. Tehtävä alkoi koiran haltuun otolla partioautosta ulos noustaessa, josta ohjaaja seuruutti koiran jättäen sen paikalleen partioparin ja ohjaajan etualalle. Kunnes ohjaaja oli poistunut koiran taka-alalle partioparinsa luokse, piilossa ollut maalimies lähti äänekkäästi liikkeelle.

Tehtävässä testattiin paitsi koiran hallintaa, myös sen kuuntelevuutta, sillä koiran tuli reagoida maalimiehen äänekkäästi juostessa ainoastaan ohjaajansa luoksetulo käskyyn. Kaikki kilpailevat koirakot suoriutuivat kokeesta ongelmitta.

Kaksi pitkää kilpailupäivää huipentuivat lopulta palkintojen jakoon ja kakkukahveihin.

Yksilöpisteiden yhteistuloksella joukkuekilpailussa voiton vei Kainuun rajavartiosto, jossa edustajana olivat Tuomo Heikkinen ja spn Elli (Bacteroides Matilda), Piia Määttä ja spn Iiris (Tuntemattoman Jansson) ja Jussi-Pekka Paavola ja spn Kia (Tuntemattoman Cantell).

Metsä, jossa kolme henkilöä polvillaan vierekkäin. Jokaisella on vierellään koira.

Yksilökilpailun voittajakolmikko

Yksilökilpailun voiton vei Kaakkois-Suomen rajavartioston Kalle Kokkonen ja spu Manu (Tuntemattoman Immelmann), toiseksi sijoittui Tuomo Heikkinen ja spn Elli Kainuun rajavartiostosta ja kolmannelle sijalle sijoittuivat Kainuun rajavartioston Jussi-Pekka Paavola ja spn Kia. Kokkonen osoitti koiraohjaajana ja nuoren koiransa kanssa sen, että onnistumiseen ei tarvita aina usean vuosikymmenen kokemusta, vaan laadukkaalla koulutuksella on mahdollista päästä pitkälle lyhyessäkin ajassa.

Vaikka koiraohjaajan työ vaati sitoutumista, tarjoaa se unohtumattomia kokemuksia sekä yhteisön, jossa ollaan aidosti iloisia toisten onnistumisista sekä muistellaan koiran kanssa eteen tulleita työtehtäviä vielä evp-aikoinakin. 

Lue lisää aiheesta:

Rajakoiramestaruuskisojen perinne jatkuu vahvana | Rajamedia