Hyppää sisältöön

Maalla ”Varusmies on kiitollinen asiakas” - ravitsemispäällikkö Annikki Länsman on tehnyt pitkän uran Ivalossa

Yli kolmekymmentä vuotta Ivalon rajavartioasemalla työskennellyt ravitsemispäällikkö Annikki Länsman on tuttu kasvo niin henkilökunnalle kuin varusmiehillekin. Länsman aloitti uransa Rajavartiolaitoksessa vuonna 1988 emännän tehtävässä ja on siitä saakka toiminut esimiehen roolissa Ivalon keittiössä.
19.1.2022 10.34
Ravitsemispäällikkö Annikki Länsman

Suomen pohjoisimmassa varusmiesten palveluspaikassa Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniassa Ivalossa palvelee vuosittain noin kaksisataa varusmiestä. Rajajääkärikomppaniassa koulutetaan tiedustelutehtäviin rajajääkäreitä, joiden palvelukselle on ominaista maastossa vietetty aika ja pitkät siirtymät painavien kantamusten kanssa. Yksittäisen taistelijan päivittäiseksi energiantarpeeksi on laskettu 17400 kilojoulea eli noin 4155 kilokaloria.

– Maasto-olosuhteissa tähän lisätään vielä kaksikymmentä prosenttia, kertoo varusmiesten ravitsemuksesta vastaava Annikki Länsman. 

Ivalon keittiössä on yhteensä yhdeksän työntekijää: ravitsemispäällikkö, ravitsemistyönjohtaja ja seitsemän suurtalouskokkia. Ravitsemispäällikkö johtaa keittiön toimintaa yhteistyössä ravitsemistyönjohtajan kanssa. Keittiössä valmistuu päivittäin aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala Rajajääkärikomppanian noin sadalle varusmiehelle sekä rajavartioaseman henkilökunnalle.

– Varusmies on kiitollinen asiakas, Länsman sanoo.

Etenkin kerran viidessä viikossa tarjottu poronkäristys saa ruokailijoilta kiitosta. Perustoiminnan lisäksi keittiön henkilökunta on muutaman kerran vuodessa mukana komppanian taisteluharjoituksissa, joissa se järjestää muonituksen kenttäolosuhteissa.

Länsmanin mukaan myös Ivalossa palvelleet reserviläiset kertovat usein kertausharjoitusten yhteydessä, kuinka varusmiespalveluksen aikana tarjottu ruoka on jäänyt mieleen erityisenä muistona.

Ravitsemispäällikön työnkuva koostuu pääasiassa hallinnollisista tehtävistä kuten elintarvikkeiden tilaamisesta, työvuorojen suunnittelusta, vierastarjoilujen järjestämisestä ja sissimuonavaraston ylläpidosta.

Pitkän uransa aikana Länsman on ollut mukana järjestämässä lukuisia korkean tason vierailuja ja tapaamisia. Erityisesti Suomen liittyessä Euroopan unioniin vuonna 1995 yhteistyökumppaneiden vierailuja oli huomattava määrä.

Ruokailu talvisessa maisemassa ulkona. Kaksi naista tarjoilevat ruokaa istumassa oleville ihmisille.

Ulla Virta ja Annikki Länsman tarjoilemassa savuporokeittoa Belgian pääministeri Jean-Luc Dehaenelle seurueineen Ivalossa 1993.

Länsmanin mukaan yksi mieleenpainuvimmista tilaisuuksista oli presidentti Ahtisaaren vierailu, joka järjestettiin Saariselän Urupäällä. Noin viidenkymmenen hengen seurueelle katetiin pitkät laavut tunturin komeisiin maisemiin.

Ahtisaaren lisäksi Lapissa on vieraillut myös muita presidenttejä ja ylimmän valtionjohdon henkilöitä. Tärkeitä tilaisuuksia ovat myös säännöllisesti järjestettävät tapaamiset Suomen, Norjan ja Venäjän rajaviranomaisten välillä. 

– Rajavartiolaitos on turvallinen työnantaja. Asiat ovat hyvin työntekijän näkökulmasta, Länsman toteaa.

Suomussalmelta lähtöisin oleva Länsman kertoo viihtyvänsä Ivalossa, sillä luonnon läheisyys tarjoaa hyvät mahdollisuudet kaikenlaiseen harrastamiseen.

– Halutessaan täältä on myös näppärä hypätä koneeseen ja lentää Helsinkiin, hän lisää.