Hoppa till innehåll

På land ”Beväringen är en tacksam kund” – bespisningschef Annikki Länsman har haft en lång karriär i Ivalo

Bespisningschef Annikki Länsman, som arbetat vid Ivalo gränsbevakningsstation i över trettio år, är ett bekant ansikte för både personalen och beväringarna. Länsman inledde sin karriär vid Gränsbevakningsväsendet 1988 som matmor och har sedan dess arbetat som chef i köket i Ivalo.
19.1.2022 10.34
Bespisningschef Annikki Länsman

Vid Finlands nordligaste tjänstgöringsplats för beväringar – gränsjägarkompaniet vid Lapplands gränsbevakningssektion i Ivalo tjänstgör årligen cirka tvåhundra beväringar. Vid gränsjägarkompaniet utbildas gränsjägare för underrättelseuppgifter. Kännetecknande för deras tjänstgöring är den tid som tillbringas i terrängen och långa förflyttningar med tung packning. En enskild soldats dagliga energibehov har beräknats till 17 400 kilojoule, det vill säga cirka 4 155 kilokalorier.

– I terrängförhållanden läggs ytterligare tjugo procent till, berättar Annikki Länsman, som ansvarar för beväringarnas kost. 

I köket i Ivalo finns sammanlagt nio anställda: bespisningschef, bespisningsarbetsledare och sju kockar i storhushåll. Bespisningschefen leder kökets verksamhet i samarbete med bespisningsarbetsledaren. I köket tillreds dagligen frukost, lunch, middag och kvällsmål för cirka hundra beväringar vid Gränsjägarkompaniet samt för gränsbevakningsstationens personal.

– Beväringen är en tacksam kund, säger Länsman.

I synnerhet renskav som serveras en gång per fem veckor får beröm av matgästerna. Förutom den grundläggande verksamheten deltar kökspersonalen några gånger om året i kompaniets stridsövningar där den sköter provianteringen i fältförhållanden.

Enligt Länsman berättar också reservister som tjänstgjort i Ivalo ofta i samband med repetitionsövningar om hur särskilt maten som serverades under beväringstjänsten har stannat i minnet.

Bespisningschefens arbetsbeskrivning består i huvudsak av administrativa uppgifter såsom beställning av livsmedel, planering av arbetsskift, ordnande av gästserveringar och drift av proviantlager.

Under sin långa karriär har Länsman varit med och arrangerat många besök och möten på hög nivå. I synnerhet när Finland anslöt sig till Europeiska unionen 1995 kom ett betydande antal samarbetspartner på besök.

Det är vinter. Ulla Virta och Annikki Länsman serverar soppa till gäster.

Ulla Virta och Annikki Länsman serverar rökt rensoppa till belgisk premiär minister i Ivalo 1993.

Enligt Länsman var ett av de mest oförglömliga evenemangen president Ahtisaaris besök, som ordnades vid Urupää i Saariselkä. För sällskapet på cirka femtio personer ordnades långa vindskydd i fjällens ståtliga landskap. Utöver Ahtisaari har även andra presidenter och personer från högsta statsledningen besökt Lappland. Viktiga evenemang är också regelbundna möten mellan Finlands, Norges och Rysslands gränsmyndigheter. 

– Gränsbevakningsväsendet är en trygg arbetsgivare. Situationen för de anställda är bra, konstaterar Länsman.

Länsman som kommer från Suomussalmi berättar att hon trivs i Ivalo, eftersom närheten till naturen erbjuder goda möjligheter till olika hobbyer.

– Det går också behändigt att hoppa på ett plan och flyga till Helsingfors, tillägger hon.