Hyppää sisältöön

Maalla "Onnistumisia on tullut ja opinnot ovat edenneet suunnitellusti"

Rajavartijan peruskurssin toinen jakso-opinto jatkui syventymällä tutuiksi tulleisiin oppiaineisiin, minkä lisäksi uutena aineena tuli venäjän kieli. Sotilaallisen maanpuolustuksen harjoitus tarjosi vaihtelua opiskeluun ja työharjoittelu puolestaan vei lentokentälle ja rajavartioasemalle.
9.7.2024 10.30
Ryhmäkuva rajavartijan peruskurssin opiskelijoista urheilutapahtumassa. Kuva otettu takaapäin.

Toinen jakso-opinto jatkui syventymällä tutuiksi tulleisiin oppiaineisiin, kuten toimintaan rajanylityspaikalla, oikeusoppiin ja virka-aseen käyttöön. Lisäksi aloitimme opiskelemaan myös täysin uusia aiheita. Venäjän kielen harjoittelussa lähdimme liikkeelle ihan aakkosista ja perusteista. Testien perusteella kaikki tuntuivat päässeen alkuun, josta on hyvä jatkaa pidemmälle syksyllä, kun tulemme harjoittelemaan muun muassa maahantulopuhuttelua venäjäksi. 

Useimmista oppiaineista on tarvittavat kokeet joitakin rästisuorituksia lukuun ottamatta jo suoritettu. Tunnelma on rentoutunut sen myötä, kun onnistumisia on tullut, ja opinnot ovat edenneet suunnitellusti. Useammalle kurssilaiselle esimerkiksi ruotsin kielen testit tuottivat jonkin verran harmaita hiuksia, mutta opettajat ovat antaneet täyden tuen ja meidänkin ryhmästämme kaikki läpäisivät kesään mennessä kielitutkinnon!

Toukokuussa ollut sotilaallisen maanpuolustuksen maastoharjoitus oli sopivan fyysinen ja se tuntui kasvattavan ryhmähenkeämme entisestä paremmaksi. Harjoitus oli myös mukavaa vaihtelua muuhun opiskeluun nähden, kun lähdimme koulun ympäristöstä muualle.

Metsämaasto, jossa maassa erilaisia viestivälineitä ja kartta. Maastopukuisen henkilön jalat näkyvät kuvan reunassa.

Peruskurssin opiskelijoilla ja kadeteilla oli yhteinen sotilaallisen maanpuolustuksen maastoharjoitus. Kuvassa johtamisjärjestelmäkoulutusta.

Työharjoittelua lentokentällä ja rajavartioasemalla

Pääsimme tutustumaan työharjoittelun muodossa myös Helsinki-Vantaan lentoasemaan sekä Kaakkois-Suomen ja Pohjois-Karjalan rajavartioasemiin, joista sai tärkeää oppia käytännön työstä. Meidän ryhmämme suoritti työharjoittelun Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Tohmajärven rajavartioasemalla. Tohmajärvellä pääsimme muun muassa suorittamaan koirapartiointia, venepartiointia Pyhäjärvellä ja tutustumaan aseman toimintaan yleisesti. Henkilökunta oli todella asiantuntevaa ja ystävällistä ja meidät otettiin alusta alkaen hyvin vastaan. Vierailimme myös Tohmajärven aseman vieressä sijaitsevalla Niiralan rajanylityspaikalla, joka on tosin tällä hetkellä vallitsevan maailmantilanteen vuoksi tilapäisesti suljettu. 

Työ lentokentällä vaikutti olevan hektistä etenkin ruuhka-aikana. Omalla aktiivisuudella pääsi seuraamaan erilaisia tilanteita rajanylitykseen liittyen, muun muassa toisen linjan tarkastuksia, automaattiporttien toimintaa, rajatarkastuksia sekä turvapaikkarekisteröintiä. Etenkin työharjoittelu antoi paremman kuvan tulevista työtehtävistä ja siitä, millaista työ on käytännössä, kun valmistumme loppuvuodesta virkaan. Olisin toivonut työharjoittelun olevan pidempi, jotta olisimme päässeet vielä paremmin kiinni asemien toimintaan ja arkeen.

Henkilö korjaa rajavyöhykekylttiä. Hänellä on päällään pelastusliivit ja taustalla näkyy järvi. Taivaalla on tummia pilviä.

Työharjoittelusta Pohjois-Karjalan rajavartiostosta. Kuvassa kunnostetaan rajavyöhykekylttiä.

Kesän alussa osallistuimme myös Jukolan viestiin Raja- ja merivartiokoulun joukkueella, joka koostui peruskurssin opiskelijoista. Meillä oli todella hyvä porukka ja tapahtumasta sai arvokasta kokemusta suunnistukseen liittyen. Jukola oli tapahtumana myös hyvin organisoitu, ja vaikka tiesin tapahtuman entuudestaan, sen suuruus yllätti minut. 

Syventävät opinnot kasvattavat entisestään ammattitaitoamme.

Valmistaudumme pikkuhiljaa noin kuukauden mittaiselle kesälomalle ja palaamme opintojen pariin heinäkuun lopulla. Odotan syyslukukauden opintojen olevan yhtä mielenkiintoisia kuin tähänkin asti. Syventävät opinnot varmasti kasvattavat entisestään ammattitaitoamme ja niistä on hyötyä tulevassa virassa. Näistä lähtökohdista on hyvä lähteä pidemmille vapaille ja kohti syksyn seikkailuja!

Kirjoittaja on rajavartijan peruskurssi 32:n opiskelija.

Lue lisää:

"Kaikki mitä opiskelemme valmistaa meitä tulevaan virkaan" | Rajamedia