Hyppää sisältöön

Maalla "Kaikki mitä opiskelemme valmistaa meitä tulevaan virkaan"

Rajavartijan peruskurssi 32 Raja- ja merivartiokoululla alkoi tammikuun alussa 117 uuden oppilaan voimin. Heti Immolaan saapuessa tuli tervetullut olo, kun kurssinjohtaja ja muu henkilökunta ottivat meidät vastaan ja opastivat alkujärjestelyjen kanssa, kirjoittaa yksi peruskurssin opiskelijoista.
2.4.2024 13.50
Rajavartijaopiskelijat hiihtämässä jonossa. Kuva otettu takaapäin.

Ensimmäiset päivät menivät pitkälti alueeseen, koulun käytäntöihin ja mikä parasta - uusiin kurssikavereihin tutustuessa. Kouluun saapunut porukka vaikutti todella motivoituneelta. Ihmisten erilaiset taustat ja kokemukset loivat mielenkiintoisia keskusteluja ja rajahenki alkoi muodostumaan meidän kesken alusta alkaen. Aina löytyy kavereita, joiden kanssa voi lähteä urheilemaan, opiskelemaan tai viettämään vapaa-aikaa. Kurssilaisten kesken vallitseva positiivinen henki on lisännyt innokkuutta entisestään niin opiskeluihin kuin myös liikuntaan. 

Ensimmäisellä viikoilla kouluttajat kävivät meille yhteisesti läpi yleisiä asioita sekä alueella vallitsevia sääntöjä, jotta kaikki asiat sujuisivat mahdollisimman jouhevasti. Pikkuhiljaa myös omissa majoitustiloissa loimme järjestelyjä, jotta asiat rullaisivat ja vähitellen pääsimme kiinni uudenlaiseen, erilaiseen arkeen.

Lukupiirit opintojen tukena

Alussa opiskeluiden osalta opettajat esittelivät meille uusia oppiaineita ja poikkeuksetta olen ainakin itse kokenut, että niin opettajilta kuin myös kurssitovereilta on saanut täyden tuen opinnoissa ja opiskelijoita autetaan yksilöllisesti tarvittaessa. Myös opettajilta on halutessaan saanut lisäopetusta ja muut kurssilaiset ovat jakaneet tietoa keskenään osaamisen mukaan. Esimerkiksi ruotsin kielen osalta on järjestetty lisäopetusta, mikä on ollut avuksi ja olemme kurssikavereiden kesken sopineet lukupiirejä, joissa yhdessä käymme opiskeltavia asioita läpi. 

Ruotsin kielen oppikirja.

Ruotsin kielen osalta on järjestetty myös lisäopetusta.

Jo ennen saapumistamme koululle saimme alustavan läpiviennin koko kurssista. Siihen oli merkitty aikataulu koko vuodelta, mikä on helpottanut vapaa-ajan suunnittelua. Miltei kaikki viikonloput ovat vapaita ja joka kuukausi on ylimääräinen kurssivapaa arkipäivänä. Pitkämatkalaisille voi jäädä normaali viikonloppuvapaa kuitenkin lyhyeksi ennen paluuta takaisin Immolaan. Jotain muutoksia kalenteriin voi tulla vuoden mittaan muun muassa mahdollisten rästisuoritusten vuoksi tai jos ohjelma muuttuu, mutta pääsääntöisesti ilmoitetut aikataulut pitävät.

Kurssilla on niin mahtava porukka, että on hieno olla näiden uusien tuttavuuksien kanssa jatkossa myös työkavereita.

Minulle Itä-Suomi ja etenkin Imatran alue oli suhteellisen uusi tuttavuus, mutta mielestäni vapaa-ajan mahdollisuudet niin Immolan kuin yleisesti Imatran alueella ovat olleet monipuoliset. Moni kurssilaisista viettää viikonloppuvapaat myös Immolassa. Osalla syynä on pitkä kotimatka ja osa taas viihtyy täällä enemmän, kun tekemistä riittää. Silloin, kun viikonloppuvapaille ollaan lähdetty, kimppakyydit ovat järjestyneet. Kurssikoko on niin suuri, että melkein jokaiseen kolkkaan on joku liikkumassa vähintäänkin kauttakulkumatkalla. Yhteisissä viestiryhmissä on saatu sovittua niin matkoista kuin myös tiedotettu yleisistä asioista. Suuren kurssiryhmän vuoksi menee varmasti koko vuosi nimiä opiskellessa, vaikka kasvot alkavatkin olemaan pikkuhiljaa tuttuja. 

Ihminen avannossa pipo päässä, narujen varassa.

Jäistä pelastautumisen harjoittelua.

Koulu on jaettu jakso-opintoihin, jotka koostuvat tulevaan rajavartijan virkaan valmistavista aihealueista. Jakso-opinnoissa kurssi on jaettu eri osastoihin, pääsääntöisesti sen mukaan, mihin hallintoyksikköön kukin opiskelija on menossa. Näin pystytään paremmin huomioimaan opiskelussa yksilöiden tarpeet ja tulevat tehtävät virkaan astumisen jälkeen. Meidänkin osastossa on niin mahtava porukka, että on hieno olla näiden uusien tuttavuuksien kanssa jatkossa myös työkavereita!

Nopeasti teoriasta käytäntöön

Ensimmäisten jakso-opintojen aiheina olivat oikeusoppi, ruotsin kieli, liikunta, sotilaallinen maanpuolustus, toiminta rajanylityspaikalla, virka-ajo, voimankäyttö sekä virka-aseen käsittely. Minusta on ollut hienoa, kun kouluttajat ovat korostaneet, että he kouluttavat meistä nimenomaan heidän uusia työkavereita eli ei ole kynnystä kysyä mitä tahansa apua ja he tukevat oppimistamme. Aiheita käydään teoriassa ensin läpi, mutta olemme siirtyneet käytäntöön oppiaineissa suhteellisen nopeasti, kun loppujen lopuksi oppiminen vaatii vaan toistoja ja käytännön harjoittelua. Kaikki tuleva toimintamme virassa ollessamme perustuu lakiin ja olemme pohtineet miksi mitäkin asiaa tehdään ja mihin lakiin se perustuu. Tämä on auttanut muistamaan paremmin teoriassa käytyjä aiheita. 

Kolme paria oppilaita painii.

Voimankäytön harjoittelua.

Kurssille saapuessa kouluttajat olivat ottaneet huomioon sen lähtökohdan, että mitään uusia opetettavia aiheita ei tarvinnut osata etukäteen, mutta esimerkiksi liikunnan Cooper- ja kuntotestien kannalta on helpompi, jos jonkinlaista urheilutaustaa löytyy. Myös yleisesti kurssille tullessa on hyötyä, kun on oma-aloitteinen omien asioiden hoitamisen ja oppimisen suhteen, seuraa aktiivisesti ja avoimin mielin, on valmis heittäytymään sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.  

Myös vapaa-ajalla riittää tekemistä

Vapaa-ajalla ei etenkään liikunnan osalta ole huolta, että treeniseuraa ei löytyisi. Kurssilaiset ovat järjestäneet omia treeniryhmiä. Tällä hetkellä porukka käy säännöllisesti muun muassa painimassa, hiihtämässä, pelaamassa salibandyä ja sulkapalloa, uimassa, juoksulenkillä ja kuntopiirissä. Jokaiselle löytyy jotakin ja esimerkiksi kuntosalilla käymistä joutuu välillä porrastamaan muiden kanssa, jotta ei joudu treenaamaan ihan täydessä salissa. Hyvä, että porukka liikkuu! Liikunnan lisäksi Imatralla löytyy muutakin tekemistä: osa on käynyt tutustumassa paikalliseen ravintolakulttuuriin, elokuvateatteriin, avanto- ja saunapaikkoihin ja jotkut ovat käyneet myös katsomassa paikallisen jääkiekkoseuran pelejä. Tekemistä on riittänyt niin opinnoissa kuin myös vapaa-ajalla. 

Opinnot ovat olleet käytännön läheisiä ja selkeästi kaikki, mitä käymme valmistaa meitä paremmin tulevaan virkaan. Hienoja kokemuksia on tähän asti jo kertynyt useita, mutta mainitsemisen arvoisina yksittäisinä on ainakin erilaiset tilanteet voimankäytön tunneilla, virka-ajossa hätäväistöt, suksilla avantoon meno jäistä pelastautumisharjoituksessa sekä Imatran raja-asemalla käynti, missä pääsimme tutustumaan aseman toimintaan läheltä. Tällä hetkellä etenkin Suomessa vallitsevan rajatilanteen vuoksi tulevan viran ja sen mukana tulevien tehtävien tärkeys on korostunut entisestään. Odotan innolla myös tulevia jaksoja, kun syvennymme lisää opiskeltaviin aiheisiin.
 

Kirjoittaja on rajavartijan peruskurssi 32:n opiskelija.