Hoppa till innehåll

Till havs Vinterhalvårets olika uppdrag och händelser

Hälsningar från bevakningsfartyget Tursas. Bevakningsfartyget Tursas är ett av Gränsbevakningsväsendets tre utsjöbevakningsfartyg. Arbete ombord bevakningsfartygen består av maritim övervakning och säkerhetsuppgifter. Året 2024 har startat lugnt men vi har haft uppdrag av många olika sorter.
17.4.2024 12.59
Fartygets kommandobrygga.

En vacker vårdag märkte fartygets däcksman svarta figurer i mitten av farleden. Hen tog upp ett par kikare och identifierade figurerna snabbt att vara rådjur, som befann sig på isflak i sörjan. Först märkte vi bara en och åkte iväg med den synpunkten, men när vi kom närmare såg vi att det fanns tre. Vi fick en SRVA-uppgift från Polisen och agerade enligt instruktionerna. Vi fick i uppdrag att rädda och vid behov avliva dessa rådjur.

En vacker vårdag märkte fartygets däcksman svarta figurer i mitten av farleden.

En patrull på tre personer ryckte ut till räddningsoperationen. Idéen var att komma så nära rådjuren på isen som möjligt och jaga bort dem ur issörjan i mitten av farleden. När vi närmade oss märkte vi snabbt att rådjuren var helt slut. Vi kom väldigt nära innan de ens reagerade på oss. Alla tre sjönk ibland ner bland sörja och is, men två av dem orkade om och om igen klamra sig tillbaka upp. Djuren var så utmattade att när de kom upp på fastis började de i lugn och ro gå mot den närmaste ön. Bocken orkade inte kämpa sig upp från isarna trots flera försök. Vi var tvungna att avliva den och djuret förstördes enligt god jägaretikett.

Den originella idén var att vi lyfter stockarna upp med muskelkrafter.

Ett annorlunda och minnesvärt uppdrag var när vi åkte förbi Orhisaari mot Kaslot. På vägen märkte vi att det flöt stockar och brädbitar bland issörjan. De rådande förhållandena var väldigt utmanande på grund av dimman. Sikten var väldigt dålig och Viking Grace, Fjärdvagen, Försvarsmaktens fartyg samt Finncanopus var på väg att möta oss. Vi stannade och började samtidigt förberedelserna för vinschning. Vi informerade också VTS om saken, och de varnade de andra fartygen som rörde sig på området.

Den originella idén var att vi lyfter stockarna upp med muskelkrafter, men det framgick snabbt att de var så våta och tunga att vi var tvungna att använda maskinkraft. Rundsling träddes runt stockarna och vi fick dem tryggt vinschade upp från vattnet. Först hittade vi bara två, men just när vi fick vinschen ihop och höjde hastigheten, hittade vi mer. Vi upprepade samma operation och fick det tryggt avklarat. Sammanlagt tog vi upp två stockar och två plankor från området. Operationen var en bra övning för fartygets hela personal. Styrmännen fick bra övning i fartygets manövrering och de som deltog i däcksarbetet fick tillämpa användning av vinschen och andra hjälpmedel för att lyfta föremålen från havet, beaktande arbetssäkerheten.

Bevakningsfartygen övervakar Finlands havsområden och gränsvatten

Uppgifter som vi genomför under året är bl.a. gränsövervakning, sjöräddning, miljöskydd inklusive oljebekämpning och övervakning av sjötrafiken. Dessutom deltar bevakningsfartygen vid behov i brottsbekämpning och i att sköta nödsituationer till sjöss. Teamwork, beredskap för olika situationer samt kunskap om sjöfart och lagstiftning betonas i arbetet.