Hoppa till innehåll

Till havs Gränskontroll av en lyxkryssare

I början av november överläts en stor lyxkryssare från Åbovarvet till sin beställare. Efter överlåtelsen begav sig fartyget från varvet mot Southampton i Storbritannien. Eftersom resans destination var utanför Schengenområdet skulle gränskontroller av besättningen, passagerarna och personalen genomföras innan fartygets avfärd.
12.12.2022 11.16
En luftbild av ett båtvarv.

Inom Västra Finlands sjöbevakningssektions verksamhetsområde är flera skeppsvarv verksamma. Överlåtelse av fartyg får ofta mycket spaltutrymme i medier, men för oss innebär det arbetsamma timmar och dagar.

Gränskontroller genomfördes på själva fartyget för att säkerställa att de går smidigt.  Det var sju sjöbevakare från Åbo brottsbekämpningsenhets bevakningsgrupp/Västra Finlands sjöbevakningssektion som tog sig an uppgiften.  

I samarbete med passagerarfartygets personal ordnades fem gränskontrollpunkter med kösystem. Gränskontroller genomfördes under två dagar.  Sammanlagt cirka tio timmar gick åt till kontrollerna av ungefär 2000 personer. Samarbetet med fartygets personal gick utmärkt. Alla som kontrollerades hade sina resedokument i skick och fjärranslutningarna fungerade tillförlitligt.

Fartyget som nu blev färdigt är ett ytterst stort passagerarfartyg som kommer att göra kryssningar från Miami till Karibien. Fartyget rymmer sammanlagt mera än 7000 personer och antalet passagerarplatser är mera än 5000. Fartyget har utöver flera restauranger och ett spa också en vattenpark och berg-och-dalbana.

Vid sidan om gränskontrollerna hade också vi möjlighet att få en liten smakbit av de upplevelser som passagerarna ser fram emot. Ett ståtligt fartyg, och därför såg man flera sjöbevakare fylla i en lottokupong under de följande dagarna.