Hoppa till innehåll

På land ”Lappland har riktiga årstider” – Akseli Kuusimaa har njutit av sitt arbete i gränsjägarkompaniet i Ivalo

Löjtnant Akseli Kuusimaa har arbetat ett halvt år som beväringsutbildare vid gränsjägarkompaniet i Ivalo. Han beskriver Lappland som en naturlig plats för honom.
7.3.2023 11.30
Akseli Kuusimaa katsoo kameraan

Vid gränsjägarkompaniet i Ivalo har dagens övningar slutförts och middagen serveras snart. Mörkret håller på att lägga sig och därför är det lite bråttom att ta en porträttbild. Det stör inte en av garnisonens senaste löjtnanter.
Akseli Kuusimaa är ett nytt ansikte i Ivalo. Han har arbetat vid garnisonen i snart sex månader. När han valde platsen ville han få utbilda beväringar och därför utvaldes just Lappland till arbetsplats för Kuusimaa.
    Kuusimaa kommer från Fredrikshamn, vilket innebär att resan mellan hemtrakten och arbetsplatsen är i stort sett den längsta möjliga i Finland. Att flytta tusen kilometer fågelvägen är säkert inte det första många tänker på när de söker arbete. Kuusimaa har dock bott i Lappland tidigare, så miljön är bekant för honom.
    – Dessutom sysslar jag med skidåkning och annan vintermotion, det vill säga det här är en naturlig plats för mig, säger Kuusimaa.
I Lappland framträder skillnaderna i årstiderna tydligt. Kuusimaa har ännu inte gett utbildning på sommaren, men kan berätta om vinterförhållandenas för- och nackdelar.
    – Det märks nog, till exempel under den avslutande övningen förra året, att den ringa ljusmängden påverkar allt. Det går långsammare att göra saker i mörker och männen blir tröttare, berättar Kuusimaa.
    – Allt tar lite längre tid och på sommaren känns det som att man gör allt dagtid. Efter en lång vinter är sommaren tilltalande, men på vintern förekommer det till exempel norrsken och man kan åka skidor. Det är trevligt att jobba i snö, reflekterar Kuusimaa.

”Det är trevligt att jobba i snö.”

Om sin framtid är Kuusimaa ännu inte säker, han har ju precis börjat i Ivalo. Han vill tillbringa flera år vid gränsjägarkompaniet, men studierna till magister i militärvetenskaper får gå före. Man kan söka till studierna efter att ha arbetat som löjtnant i fem år. Enligt Kuusimaa finns det dock inget scenario där han förlorar, eftersom oavsett vilket han än väljer får han utföra ett arbete som han tycker om.
    – Ivalo är ett bra ställe, man får arbeta på kontoret, men också i naturen, säger Kuusimaa.

Text: Elias Juuti
Bild: Jonne-Patrik Savimäki