På land ”Arbetsuppgifterna börjar dagen efter utexaminerandet”
Arbetspraktiksperioden på några veckor gick utmärkt och det kändes som om tiden gick mycket snabbt. Det var uppiggande omväxling att byta skolans bekanta omgivning mot en helt ny verksamhetsmiljö och få en möjlighet att bekanta sig med de framtida arbetskamraterna. Vi studeranden på avdelning 3 utstationerades för arbetspraktiken runt om i Finland, i Kajana och i Lappland. Själv placerades jag i Salla tillsammans med många kurskamrater.
Mottagandet av vår grupp var mycket varmt. Stationens personal förevisade utrymmen och presenterade stationens verksamhetssätt för oss. Salla station lämnade en mycket positiv och varm bild: kollegerna var vänliga och det kändes som att det kommer att vara lätt att börja arbetet och att man alltid får hjälp vid behov.
Under praktikperioden fick vi bekanta oss med bland annat patrullstugorna och deras förfaringssätt under ledning av erfarna gränsbevakare. De delade sina erfarenheter och berättelser från årens gång med oss. Därtill erbjöd de både intressanta synvinklar och värdefulla tips för den framtida arbetskarriären. Lapplands långa avstånd blev konkreta och vi fick en möjlighet att bekanta oss med några platser där vi kommer att röra oss senare under arbetsuppgifter.
Vi fick också följa hundförarnas övningar och delta i beredskapspatrullens uppgifter med tjänstehund. Fast jag inte för närvarande planerar att inrikta mig på hundföraruppgifter var det imponerande att se samarbetet och kommunikationen mellan hunden och föraren. I vår grupp fanns det ändå flera personer som är intresserade av att bli hundförare och det är fint att de erbjuds en möjlighet att bekanta sig med uppgiften och sökprocessen redan under studierna.
Även om Salla gränsövergångsställe är stängd på grund av den rådande världssituationen presenterades dess verksamhet och lokaler. Detta erbjöd också en bra översikt över gränsövergångsställenas vardag och deras betydelse för gränssäkerheten.
En av de mest oförglömliga stunderna var besöket till krigs- och återuppbyggnadstidens museum i Salla. Under handledning av en äldre gränsbevakare fördjupade vi oss med Sallas historia, särskilt krigstiden och den efterföljande återuppbyggnaden. Genom den historiska synvinkeln fick vi djupare förstående om den omgivningen vi kommer att arbeta i. Jag tycker att då man lär sig om historien hjälper det också att se framtiden i en ny dager.
Under arbetspraktiksperioden fick vi också ytterligare utbildning. Utbildningen omfattade bland annat tillstånden för obemannade luftfartssystem. Studeranden på andra områden berättade att de också fått utbildning i nya arbetsredskap. Kursdeltagarna i Ivalo och vid Finska viken fick i praktiken utföra gränskontrollsuppgifter på flygfälten. Innehållet varierade per enhet men på basen av diskussionerna hade erfarenheterna varit positiva oberoende platsen. Snart får vi tillämpa allt vi lärt oss under året i praktiken, då vi förflyttar oss till arbetslivet.
Innan utexamineringen tillbringar vi ännu knappa två veckor vid skolan. Denna tid går åt då vi returnerar material som tillhör skolan, ställer utrymmen i ordning och förbereder inför kursens avslutningsfest. För många börjar arbetsuppgifterna dagen efter utexaminerandet.
Det gånga året vid Gräns- och sjöbevakningsskolan har varit lärorikt och mångsidigt. Jag har fått många nya erfarenheter och framför allt nya vänner. Vår avdelnings gemenskapskänsla har varit utmärkt och alla har stött varann. Jag är tacksam att jag fått vara en del av denna kursgrupp.
Jag önskar studieglädje till kommande årets studerande och gratulerar dem som utexaminerats från Grundkurs för gränsbevakare 32!