Maalla Viestinnän korkeakouluharjoittelusta oppia viranomaisviestinnästä ja suuntia omalla työuralle
Harjoittelija kerää niistä aimo annoksen kokemusta viestinnästä ja näkemystä viranomaisorganisaation toiminnasta. Rajavartiolaitos taas saa tehtyä itseään tutuksi työnantajana ja toimijana, ja oppii varmasti itsekin aina jotain ajankohtaista ja uutta korkeakouluissa opiskelevilta harjoittelijoilta! Lisäkädet mahdollistavat aina myös erilaisten jokapäiväisistä rutiineista poikkeavien viestinnän projektien ja muiden suoritteiden teon.
Kesällä 2023 Kainuun rajavartiostossa harjoittelijana toimi suomen kielen opiskelija Maiju Isopahkala Itä-Suomen yliopistosta. Maiju lupautui nyt puolisen vuotta harjoittelunsa jälkeen vastaamaan muutamaan korkeakouluharjoittelua Rajavartiolaitoksen viestinnässä koskevaan kysymykseen.
Mitä oppia ja hyötyä sinulle jäi harjoittelujaksoltasi Kainuun rajavartioston viestinnässä?
Harjoittelusta sain erittäin arvokasta työkokemusta ja opin viestinnästä lisää. Sain tutustua Rajavartiolaitokseen ja sen viestinnän toimintaan laajasti paikallisesti ja valtakunnallisesti.
Mikä oli parhaana juttuna mieleen jäänyt asia harjoittelujaksoltasi?
Parhaana juttuna mieleeni on jäänyt ystävällinen työyhteisö, jossa yhteistyö oli sujuvaa. Vapaamuotoiset keskustelut eri tehtävissä Rajavartiolaitoksessa työskentelevien kanssa olivat antoisia ja mieleen jääneitä.
Juttukeikalla valvontatornissa.
Yllättikö jokin asia sinut Rajavartiolaitoksessa ja sen viestinnässä harjoittelusi perusteella?
En tiennyt etukäteen paljoakaan Rajavartiolaitoksen toiminnasta, joten minulle tuli yllätyksenä sen erittäin laaja toimintakenttä moniviranomaisena maalla, merellä ja ilmassa. En esimerkiksi ollut tiennyt, että Rajaviranomaisilla on myös esitutkintaoikeus.
Sisäministeriön alaisena turvallisuusorganisaationa Rajavartiolaitos on hyvin perinteikäs ja kunniakas viranomainen. Tutustuessani työtehtävieni kautta vartioston ja laitoksen historiaan opin paljon uutta.
Näetkö Rajavartiolaitoksen viestinnän vastuullisena ja miten se mielestäsi näkyy?
Ajattelen, että Rajavartiolaitoksen viestintä on hyvin vastuullista. Ensinnäkin Rajavartiolaitos on valtion laitos, joten oikeudelliset periaatteet ja säädökset ohjaavat sen kaikkea toimintaa ja myös viestintää. Toiseksi turvallisuusviranomaisena sen viestinnässä näkyy aina taustalla sisäisen turvallisuuden näkökulma, mikä tarkoittaa turvallisuusasioiden ja turvallisuuden tunteen kaltaisen seikkojen huomioimista viestinnässä.
Oletko katsonut yleisesti viestintää eri tavalla harjoittelusi jälkeen? Onko viestintäala harjoittelukokemustesi perusteella tällä hetkellä sinua kiinnostava uravaihtoehto?
Harjoittelun aikana minulle kirkastui, että haluaisin työskennellä viestinnän parissa ja oppia aiheesta lisää. Työskentely viestinnän tehtävissä sai tiedonjanoni kasvamaan ja tulen todennäköisesti opiskelemaan aiheesta lisää. Kokemukseni perusteella pidän Rajavartiolaitosta ja valtiota luotettavana ja vakaana työpaikkana, joten voin kuvitella hakeutuvani valtiolle töihin tulevaisuudessakin, mikäli sopivia työtilaisuuksia syntyy. Mielestäni turvallisuusviranomaisen työtehtävät ovat hyvin merkityksellisiä yhteiskunnallisesti ja yksittäiselle ihmiselle.
Korkeakouluharjoittelun aikana Maiju pääsi esimerkiksi osallistumaan tapahtumajärjestelyihin.