Hyppää sisältöön

Valtakunnallinen 112-kampanja

Valtakunnallista turvallisuuskampanjaa vietettiin jälleen hätänumeroviikolla 6.−12. helmikuuta. Kampanja huipentui 112-päivään lauantaina 11.2., jolloin järjestettiin yleisötapahtumia eri puolilla Suomea.
14.2.2023 11.45

Hätäkeskuslaitoksen koordinoiman viikon teemana oli ”Varautuminen on arjen pieniä tekoja”.  Kampanjalla opastettiin ihmisiä varautumaan erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin ja ennaltaehkäisemään vaaratilanteita. Ihmisiä myös kannustettiin lataamaan 112-sovellus kännykkäänsä ja opettamaan lapsille, miten hätänumeroon soitetaan.

112-päivä on suomalainen keksintö ja sitä on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. Muualla Euroopassa päivää on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja siitä on muodostunut koko EU:n laajuinen ja näkyvä turvallisuuskampanja.

Rajavartija Pohjola seisoo partioauton edessä 112-päivän maskotin kanssa.

Turun kävelykadun yleisötapahtumassa luutnantti Tatu Pohjola Nauvon merivartioasemalta oli kertomassa meripelastajien työstä ja välineistä.  Aurinkoinen lauantaipäivä oli houkutellut Turun keskustaan joukoittain eri ikäistä väkeä.

Toimi näin, jos joudut merihätään

Merellä meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000. Voit soittaa myös hätänumeroon 112. Hätäkeskukset välittävät ja vastaanottavat ilmoituksia. 

  1. Kun soitat meripelastuksen hälytysnumeroon, puhelusi yhdistyy heti lähimpään meripelastuksen johtokeskukseen.
  2. Ilmoita oma nimesi, aluksesi nimi ja kerro, miten sinut tavoittaa.
  3. Kerro rauhallisesti, mitä on tapahtunut, mitä apua tarvitaan, kuinka monta henkilöä veneessä on ja anna veneen tarkka sijainti. 
  4. Kerro onko veneessä loukkaantuneita tai onko ihmishenkiä vaarassa.
  5. Yritä kuvailla venettä. 
  6. Älä katkaise yhteyttä, ennen kuin saat luvan.
  7. Ilmoita heti, jos tilanne muuttuu.

Ota yhteyttä meripelastuksen hälytysnumeroon myös, jos havaitset muita vaaratilanteita merellä. Muista, että Suomen merialueella on hypotermiavaara ympäri vuoden.

Lue lisää: Ohjeita vesilläliikkujille | Rajavartiolaitos