Hyppää sisältöön

Maalla Tehtävä Posiolla toi rajakoira Japalle Sankarikoiran arvon

Suomen Kennelliitto palkitsee Sankarikoiria ihmishenkien pelastamisesta. Rajakoira Japan sankaritarina on hyvä esimerkki siitä, että rajakoirat ovat turvanamme kaikissa olosuhteissa - silloinkin, kun laitteista ja välineistä ei ole apua.
11.11.2021 13.41
Rajakoira makaa lumessa yllään rajakoiran liivi

Tehtävä alkoi, kun tiistai-iltana 14.10.2020 Lapin poliisin Tunturi 1 pyysi virka-apua etsintätehtävään Posiolle. Pariskunta oli eksynyt päivällä maastoon. He ehtivät soittaa apua ja kertoivat olevansa kylmissään ja kastuneita. Sitten pariskuntaan ei saatu enää yhteyttä.

Japa ja sen ohjaajan Hannu Jussila Sallan rajavartioasemalta lähtivät apuun.

Sääolosuhteet olivat haastavat: satoi räntää, oli sumuista ja pimeää. Olosuhteiden takia ei voitu käyttää esimerkiksi dronea, ja viestiliikenneyhteydet olivat heikot. 

Mutta onneksi on rajakoirat! 

Japa jäljesti sinnikkäästi. Haastetta lisäävät alueella aiemmin liikkuneet metsästäjät, jotka ovat koirineen jättäneet ylimääräisiä hajuja maastoon.

Vuorokausikin ehtii jo vaihtua toiseen. Sitten tulee uusi tuoksu: tästä on päivällä kulkenut ihminen, siitä ei ole epäilystäkään!

Tassu kevenee rasituksesta huolimatta ja kilometrin kulkemisen jälkeen Japa havaitsee kaksi henkilöä edessään: etsittävät henkilöt ovat löytyneet. 

Koirakon erinomainen toiminta haastavissa olosuhteissa oli merkittävä tekijä kadonneiden löytämisessä.

Tapaus on hieno osoitus viranomaisten saumattomasta yhteistyöstä ja rajakoirien vahvasta osaamisesta olosuhteista riippumatta!

 

Lue lisää:

Kennelliitto palkitsee 22 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta