Hyppää sisältöön

Maalla Rajankäyntivaltuuskunnat tapasivat Kilpisjärvellä

Suomen ja Norjan välisen valtakunnanrajan rajankäynnin 2025 alkutarkastus pidettiin 18. – 19.8. Kilpisjärvellä. Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen oli estynyt saapumasta tilaisuuteen, joten Suomen delegaatiota johti rajankäyntivaltuuskunnan varapuheenjohtaja prikaatikenraali Matti Sarasmaa.
29.8.2022 11.32
Järven ranta tunturissa. Taustalla keltainen rajapyykkikivi. Kuvassa kolme henkilöä. Etualalla pienet Ruotsin, Norjan, Saamen ja Suomen liput.

Alkutarkastukseen sisältyi Kilpisjärvellä Kolmen Valtakunnan Rajapyykin juhlallinen tarkastus ja tarkastuspöytäkirjan allekirjoittaminen Norjan ja Ruotsin delegaation kanssa. Muuten rajankäynti oli kahdenvälinen Norjan kanssa. 

Norjan delegaation kanssa tarkastettiin lähes koko Suomen ja Norjan välinen valtakunnanraja Lapin rajavartioston ja Vartiolentolaivueen tuella.

Delegaatiot saivat tarkan ja kattavan käsityksen hoitovastuullaan olevan rajan ja rajamerkkien tilasta ja tarvittavista kunnostustöistä. Yhteistyö on erinomaista ja Suomi sai norjalaisilta välitöntä kiitosta.

-    Rajavartiolaitoksen ja Maanmittauslaitoksen yhteistyö rajankäynnissä on sujunut hyvin. Rajavartiolaitoksen tehtävänä on raja-alueeseen kuuluvien rakennelmien huoltotyöt ja tukea valtuuskunnan työtä esimerkiksi hoitamalla kuljetuksia tiettömällä raja-alueella. Työ on merkityksellistä kansainvälistä yhteistyötä, Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta kertoo. 

Rajankäyntivaltuuskunta kokoontuu toiseen viralliseen kokoukseen loppuvuodesta 2022. Kokous järjestetään vastavuoroisesti Norjassa.

Viisi henkilöä seisoo keltaisen kiven edessä. Taustalla järvi ja tunturimaisema. Etualalla pienet Ruotsin, Suomen ja Norjan liput.

Delegaatio Kilpisjärvellä.

Rajankäynti osa hyvää rajanaapuruutta

25 vuoden välein tehtävä rajankäynti on oleellinen osa hyvää rajanaapuruutta. Siinä raja-alue ja rajapyykkien kunto tarkistetaan, eikä rajaa siirretä suuntaan tai toiseen. Alueella asuville ja oleskeleville ihmisille työ näkyy maastossa ja esimerkiksi helikopterilentoina raja-alueella.  Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät työn ulkoministeriöiden johdolla, ja tulokset dokumentoidaan ulkoministeriöiden yhteiseen käyttöön.

Otsikon kuva: Kartverket