Hyppää sisältöön

Maalla Miksi on hyvä että passi pitää uusia säännöllisesti?

Ruuhkat ja jonot voivat tehdä passin uusimisesta työlään projektin. Siksi nykyistä pidempi uusimisväli saattaa kuulostaa houkuttelevalta. Miksi siis passi pitää uusia melko lyhyin väliajoin? Lue alta viisi pointtia rajaturvallisuuden näkökulmasta.
14.6.2022 10.23
Henkilö pitää kädessään Suomen passia

1. Passin tärkein tehtävä on matkustajan luotettava tunnistaminen ja sitä kautta voidaan varmistua matkustusoikeudesta. Mitä uudemmat biometriset tunnisteet, eli kuva ja sormenjäljet, sen varmempaa ja helpompaa on oikea tunnistaminen.

2. Automatisoitu tunnistaminen on tullut jäädäkseen. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on käytössä rajatarkastusautomaatit, jotka tekevät mm. kasvokuvavertailua. Kasvot muuttuvat ajan myötä. Passien pitkä uusimisväli laskisi vertailun luotettavuutta eli tekee siitä tehotonta.

3. Passien turvatekijät, kuten vesileimat, ovat keskeinen osa passien luotettavuutta. Ajan myötä myös väärentäjät oppivat ne ja pystyvät tekemään hyviä väärennöksiä, mikä puolestaan heikentää passien luotettavuutta. Säännöllinen ja melko lyhyt uusimisväli mahdollistaa uudistuvia turvatekijöitä, mikä taas vaikeuttaa väärentämistä.

Rajatarkastaja ojentaa passikopista asiakkaan passia.

4. Passien myöntämisessä ja uudistamisessa tasapainoillaan turvallisuuden, kustannusten ja ihmisille aiheutuvan vaivan välillä. Rajaviranomaiselle väärillä tiedoilla, esim. toisen ihmisen valokuvalla myönnetty aito passi on yksi vaikeimmista väärinkäyttötapauksista. Luotettavassa myöntöprosessissa varmistetaan, että oikea henkilö saan passin oikeilla tiedoilla. Se edellyttää vaivannäköä, mm. tunnistautumiskäyntiä poliisin luona. 

5. Suomen passi on maailman kymmenen parhaan passin joukossa, kun katsotaan sitä, kuinka moneen maahan sillä voi matkustaa viisumivapaasti. Tämä johtuu siitä, että suomalaiset passit ovat erittäin luotettavia.