Hyppää sisältöön

Maalla Liettualaiset rajavartijaopiskelijat vierailulla Pohjois-Karjalan rajavartiostossa

Liettuan rajavartiokoulun opiskelijat pääsivät tutustumaan suomalaisiin rajojen valvonnan ja rajatarkastuksen toimintoihin talviolosuhteissa. Vierailijoita kiinnosti erityisesti Suomen pitkä itäraja.
26.4.2023 14.00
Liettualaisia rajavartijaopiskelijoita.

Kevään odottaessa itseään Pohjois-Karjalan rajavartiostossa päästiin poikkeamaan arjesta ainakin muutamaksi päiväksi vartioston päästessä isännöimään kansainvälisiä vieraita. Vierailijat olivat opiskelijoita Liettuan rajavartiokoulusta, josta he olivat tulleet osana Erasmus+-opintomatkaa hakemaan oppeja Suomen runsaiden hankien ja jäisten järvien keskeltä. Oppeja he todella saivat, sillä vierailun aikana ehdittiin tekemään yhtä jos toista. Vieraat saivat kokeilla monia liikkumistapoja ja -välineitä perinteisestä hiihtämisestä aina AW119 Koala -helikopteriin saakka.

Liettualaiset rajavartijaopiskelijat hiihtämässä.

Suomessa vierailijoita kiehtoi erityisesti pitkä itäraja, sillä Liettualla ei itsellään ole lainkaan rajaviivaa manner-Venäjän kanssa, vaan ainoastaan Kaliningradin alueen kanssa. Lisäksi Rajan kulkuneuvot herättivät kiinnostusta ja vieraat pääsivätkin tutustumaan raja-alueeseen niin partioautojen kuin moottorikelkkojen kyydissä.

“Kaikin puolin onnistunut vierailu”

Yliluutnantti Riku Heinonen vartioston rajatoimistosta oli kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväinen vierailun antiin. Hän uskoo vierailulla olleen positiivinen vaikutus paitsi liettualaisiin vierailijoihin, myös suomalaisiin rajavartijoihin ja omien toimintamallien vertailun vierailijoiden vastaaviin hän näki hyvinkin hedelmällisenä. Lisäksi hän uskoo englannin kielitaidon kertaamisen olleen erittäin tervetullutta. 
- Vierailu sujui oikein hyvin. Opiskelijat ovat olleet vaikuttuneita näkemästään ja oppineet kertomansa mukaan paljon. Vartioston henkilöstö on ollut tyytyväinen opiskelijoiden asenteeseen ja yhteistyöhön. Lisäksi oma henkilöstö on päässyt taas kertaalleen kielikylpyyn, mikä ei liene koskaan pahitteeksi. Liettualaiset ovat päässeet tutustumaan rajojen valvonnan ja rajatarkastusten toimintoihin vartiostossa. Vierailun aikana he ovat varmasti saaneet ikimuistoisia kokemuksia päästessään muun muassa helikopterin, Arctic Ant -hydrokopterin sekä moottorikelkan kyytiin, hän kertaa.

Myös vieraiden omat tuntemukset matkasta olivat vahvasti plussalla.
- Olemme tehneet paljon hauskoja juttuja ja pidän paljon olostani täällä Suomessa, yksi liettualaisista opiskelijoista kertoo.

Toinen lisää:
- Mielestäni matka on mennyt erittäin hyvin. Olen pitänyt erityisesti hiihtämisestä ja mukavista ihmisistä. Toivon tulevaisuudessa näkeväni vielä enemmän suomalaista kulttuuria sekä suomalaisia metsiä ja kansallispuistoja.

Miksi Pohjois-Karjalan rajavartiosto sitten on niin hyvä kansainvälinen vierailukohde?

- Pohjois-Karjalan rajavartioston toiminta-alueella on kaunista ja koskematonta luontoa sekä rajojen valvonnan taktiikan kannalta mielenkiintoisia ja keskenään erilaisia paikkoja Niiralan rajan ylittävästä maantiestä Pyhäjärven laajoihin selkiin tai Lieksan korpimaisemiin. Suhteellisen lyhyet etäisyydet toiminta-alueella mahdollistavat päivämatkat eri kohteisiin esimerkiksi Onttolasta käsin, Heinonen pohtii.

Hän kertoo myös, kuinka Pohjois-Karjalassa ollaan isännöity vastaavia vierailuja ennenkin unohtamatta myöskään Frontexin pysyvää joukkoa, joten kansainvälistä osaamista on vartiostoon ehtinyt kertyä.

Liettualaiset rajavartijaopiskelijat ja Rajavartiolaitoksen henkilökunta yhteiskuvassa.

Teksti: Otto Haikola
Kuvat: Kristian Karppinen
Viestintävarusmiehet, RVLE