Hyppää sisältöön

Maalla Kun Lapista tuli kylmän sodan keskipiste - Neuvostoliiton ohjus osui Inarijärveen

Neuvostoliiton ohjus eksyi vuonna 1984 Norjan kautta Suomen alueelle ja putosi Inarijärveen. Selkkaus herätti huomiota kansainvälisesti ja nosti alueen otsikoihin. Kylmää sotaa henkivät jännitteet ovat palanneet maailmanpolitiikkaan ja niin myös median kiinnostus Suomen raja-alueisiin.
27.10.2022 17.04
Järvimaisema kesällä.

Lapin taivaalta kuului joulukuussa 1984 repivää ääntä. Useat silminnäkijät kertoivat valoilmiöstä sekä räjähdyksestä, ja spekulaatiot vieraan vallan ohjuksesta Suomen ilmatilassa kävivät kuumana. Rajavartiolaitos ei suostunut kommentoimaan tulenarkaa asiaa. Eihän se ohjus voinut olla, ei puolueettomassa Suomessa.

Oli se.

Neuvostoliiton harjoitusmaalina käyttämä ohjus oli eksynyt radaltaan ja kiitänyt Norjan kautta suoraan jäätyneeseen Inarijärveen. Kansainvälinen media sekä valtionjohtajat kiinnostuivat. Alle tuhannen hengen kylästä sekä Lapin rajavartiostosta tuli hetkellisesti koko maailman keskipiste.

Kylmää sotaa 40 asteen pakkasessa

Kylmän sodan ilmapiiri oli tuohon aikaan hyytävä. Suurvallat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilpailivat kaikessa mahdollisessa, urheilusta ydinaseisiin. Kylmä oli myös Inarijärvellä. Ohjusta nostettiin vuoden -85 alussa järvenpohjasta jopa 40 asteen pakkasessa.

Villeimmissä, muun muassa Yhdysvaltojen laukomissa syytöksissä spekuloitiin jo Neuvostoliiton yhdennellätoista hetkellä perumaa iskua Länsi-Saksaan. Rajavartiolaitoksen johtajia vietiin haastattelusta toiseen, mutta tapahtuneesta tiedottaminen pidettiin minimissä.

Tilanne olisi varmasti voinut eskaloitua pahemmaksi, mutta Neuvostoliitto myönsi vahingon sattuneen ja pahoitteli pikaisesti tapahtunutta sekä Suomelle että kilpailevaan sotilasliitto Natoon kuuluvalle Norjalle. Suomi myös lähetti naapuriinsa ohjuksen nostamisesta koituneen laskun, jonka suurvalta joutui nöyrästi pulittamaan.

Tunturimaisema jossa näkyy raja-aukko

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siitä seurannut kansainvälisen tilanteen kiristyminen on tuonut monille mieleen kylmän sodan aikaisen tilanteen. Monet ovat myös huolissaan Suomen rajatilanteesta: mitä rajalla ja sen takana tapahtuu?

Kuten ohjuskriisin aikaan 1980-luvun puolivälissä, myös vuonna 2022 Rajavartiolaitos on ollut suuren kansainvälisen huomion kohteena. Itärajalla on vieraillut keväästä lähtien satoja toimittajia ympäri maailmaa, ja Suomen ja Venäjän välisen rajan tapahtumia on seurattu ahkerasti. Kuitenkin heille, jotka olisivat halunneet vuoden 1984 tapahtumien veroisen skuupin, on vierailu rajaseudulla ollut ehkä pettymys: rajalla on rauhallista, eikä mitään tavallisesta poikkeavaa.

 

Teksti: Elias Juuti, Rajavartiolaitoksen viestintävarusmies

Otsikkokuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)