Hyppää sisältöön

Merellä Kokkina vartiolaivalla − Mikko Kivelä on vakiokasvo Turvan keittiössä

Kokki ja vanhempi merivartija Mikko Kivelä toimii kokkina vartiolaiva Turvalla. 30 vuotta Merivartiostossa työskennellyt Kivelä tekee laivan kaikki ruoat alusta loppuun vuosien kokemuksella.
9.11.2022 12.02

Vartiolaiva Turvalla on rento tunnelma ja puheensorina täyttää messin. On lounasaika ja keittiö tarjoilee herkullista lohikeittoa. Tämänkin ruoan on miehistölle taikonut Mikko Kivelä, koko Turvan merillä olon ajan sen keittiössä työskennellyt kokki.

- Työnantaja on ollut hyvä, mistä kertoo se, että 30 vuotta olen näissä hommissa viihtynyt, Kivelä naurahtaa.

Vartiolaivan kokki on harvinainen ammatti. Kiveläkin on kulkenut pitkän polun Turvan keittiöön. Työskenneltyään ensin paperitehtaalla, hän aloitti Merivartiostossa kesällä 1992, ja toimi siellä vartiomiehenä useita vuosia.

- Ollessani tehtaalla töissä katsoin Merivartiostoa sillä ajatuksella, että "tämähän voisi olla mielenkiintoinen homma". Etenkin verrattuna linjatyöhön tehtaalla, Kivelä kertoo urapolustaan.

Kokin työt hän aloitti Rajavartiolaitoksen käytöstä vuonna 2019 poistuneella vartiolaiva Merikarhulla sen edellisen kokin jäätyä eläkkeelle. Valintaa varten Kivelällä oli jo tarvittavat paperit taskussaan.

- Olen käynyt ammattikoulussa kahden vuoden kokin perustutkinnon, ja minulla on kokin paperit siviilissä, Kivelä avaa opintotaustaansa.

Turva laskettiin merille vuonna 2014, ja Kivelä otettiin sen kokiksi ensimmäisestä päivästä alkaen.

- Laivan ensimmäinen kippari, komentaja Marko Aheristo tuli eräänä päivänä Merikarhun keittiöön ja pyysi mukaansa. Hän piti palaverin siitä, minkälaisesta keittiöstä pidän ja haluaisin uuteen laivaan. Se asennettiin, ja siitä lähti urani Turvalla, Kivelä muistelee.

Kiirettä pitää

Tavallinen kokin työpäivä Turvalla alkaa kuudelta aamulla. Aamupala tarjoillaan puoli kahdeksalta ja yön aikana on kertynyt erinäisiä tiskejä miehistön jäljiltä. Kivelä kertoo, että keittiössä on koko ajan on jotain tekemistä.

- Työnkuvaani kuuluu kaikki ruokalistan suunnittelusta ja raaka-aineiden tilauksesta itse kokkaamiseen, hän sanoo.

- Välillä päästän myös ankkurivahdin syömään ja tuuraan häntä sen aikaa. Etenkin, jos on paljon vierailuja, on hyvä, jos kädet tahtovat riittää. Vieraiden lisäksi kun pitää vielä omakin miehistö ruokkia.

Kolmen aterian teko päivässä yksin ei ole helppoa, mutta Kivelä nauttii työstään.

- Iltapäivällä tykkään usein myös leipoa kahvin kylkeen jotain tarjolle, hän haastaa.

Näin syntyy päivän keitto.

Haastattelun aikana Kivelä siivoaa keittiötään lounaan jäljiltä. Miehistön jäsenet ilmaantuvat vähän väliä keittiön ovelle kiittämään ruoasta. Keitto on tehnyt kauppansa, mutta vielä on kysymättä se tärkein kysymys. Mikä on kokin suosikkiruoka tehdä?

- Niitä on aika paljon, mutta kyllä se tämänpäiväinen lohikeitto on mukava, Kivelä naurahtaa.

Teksti: Elias Juuti

Kuvat: Jonne-Patrik Savimäki

Viestintävarusmiehet, RVLE