Hyppää sisältöön

Maalla Kainuun rajavartioston historiaa esillä Perinnehuoneessa

Kajaanissa sijaitseva Kainuun rajavartioston perinnehuone kerää yhteen Kainuun Rajan 105-vuotista historiaa. Perinnehuone on kesällä 2024 avoinna yleisölle 2.–4.7. klo 10–14, ja muina aikoina sovitusti.
25.6.2024 15.41
Huone jossa esillä historiallista esineistöä.

Kainuun rajavartioston esikunnan tiloista löytyy enimmäkseen hiljaiseloa viettävä, pienimuotoinen museo: Perinnehuone. Huoneeseen on kerätty palasia ja muistoja Kainuun rajavartioston historiasta koko sen 105-vuotisen taipaleen ajalta. Lisäksi Perinnehuone tarjoaa katsauksen myös Kajaanin Lehtikankaan Leirimäen historiaan. Kaiken kaikkiaan huonetta varten on kerätty 500 artikkelia. Niistä näyttelyssä esillä on tällä hetkellä liki 300 artikkelia. Nämä muodostuvat muun muassa erilaisista esineistä, valokuvista ja lehtileikkeistä. Näyttelyssä olevaa materiaalia on kerätty vuosien varrella perinteiden arvostamiseksi ja rajamieshengen vahvistamiseksi.

Vanhoja sotilaspasseja.

Ruokailulippuja vitriinissä.

Perinnehuoneessa esillä on lukuisia, arkisiakin tavaroita. Kuvissa sotilaspasseja ja vanhoja ruokalippuja.

Pisimmillään Kainuun Rajan historian tarkastelun voi aloittaa 1595 Täyssinän rauhasta saakka. Niihin aikoihin idästä ryöstö- eli rapparetkillä kulkevien varalta rajaa partioi Ruotsin sotaväki. Sittemmin rajan vartiointiin ovat vaikuttaneet kreivi Pietari Brahe 1600-luvulla, Suomen joutuminen osaksi Venäjän keisarikuntaa vuonna 1809 ja Suomen itsenäistyminen vuonna 1917. Rajavartiolaitos puolestaan perustettiin vuonna 1919. Sen myötä sai alkunsa myös Kainuun rajavartiosto, joka tunnetaan samalla nimellä edelleen, 105 vuotta myöhemmin.

Perinnehuoneessa vierailijan tutustumismatka Kainuun rajavartioston ja Leirimäen kasarmialueen historiaan alkaa 1880-luvulta. Huoneen materiaali on kerätty kymmenen eri kokonaisuuden alle. Aikamatkaaja voikin edetä kronologisesti jäsennellyssä huoneessa kohti nykypäivää ja pysähtyä tutustumaan lähemmin esimerkiksi 1950-luvun vartioasemilla asuvien elämään, sota-aikaisiin esineisiin tai Kainuun Ärjy -nimiseen urheiluseuraan. Tutuksi tulee myös soittokunta, jonka tarina jäi vain kaksivuotiseksi, sekä 88 vuotta Kainuun rajavartiossa toiminut varusmieskoulutus. Varusmieskoulutuksen viimeiset rajajääkärit kotiutettiin heinäkuussa 2007. 

Lehtileikekirja.

Vierailija voi tutustua Kainuun rajamiesten urheiluseuran, Kainuun Ärjyn, menestykseen selailemalla lehtileikekirjaa.

Puinen veistos jossa luoteja.

Varusmieskoulutuksen luotitoteemi.

Kaiken kaikkiaan kävijälle tarjoutuu hieno tilaisuus tutustua Kainuun rajavartioston isompiin linjoihin, mielenkiintoisiin nostoihin ja yksittäisiin tapahtumiin. Millaiset ovat sotilaskotitoiminnan juuret Kajaanissa? Kuka on saanut ruuvata luotitoteemin oman merkkinsä? Entä mikä on ollut presidentti Urho Kekkosen suhde Kainuun rajavartiostoon? Tule selvittämään vastaukset esimerkiksi näihin kysymyksiin Perinnehuoneeseen!

 

Teksti ja kuvat: Erja Kemppainen