Hyppää sisältöön

Maalla Kainuulaista rajapäällystöhistoriaa kansien välissä

Sata vuotta kainuulaista rajapäällystöhistoriaa on nyt hyvässä tallessa kansien välissä.
15.1.2025 10.42
Mustavalkoinen kuva pöydän ääressä kirjoittavasta sotilashenkilöstä.

Osana juhlavuottaan rajapäällystöyhdistys julkaisi jykevän 220 sivuisen historiateoksen: ”Tuulessa, tuiskussa rajan 1924 – 2024, 100 vuotta Kainuun rajavartioston alipäällystöelämää”. Teoksen ja sen pohjalla olevan historian penkomistyön tekivät evp-rajamiehet Mikko Juntunen ja Petri Seppänen.

Tutkimus- ja kirjoitustyöhön ryhdyttiin vuoden 2022 lopulla ja kaksi vuotta myöhemmin käsissä on oikea kovakantinen teos historiaa, täyttä asiaa, mutta samalla lukijaystävällinen ote pitäen.

Sataan vuoteen mahtuu tapahtumia ja käänteitä

Tovin eläkkeellä olleille evp-miehille historian tutkiminen oli osin vanhan, tosin jo kertaalleen ehkä unohdetunkin asian kertausta, mutta samalla vastaan tuli paljon uuttakin tietoa. Vuosien vieriminen on tuonut myös näköalaa tutkailla ja pohtia asioita uusista näkökulmista. ”Mieleen painuneimmat hetket historian lehdiltä liittyivät varmasti kerhotoimintaan, joka tarkoittaa käytännössä toimintaa yhdistyksenä kerhoravintolan piirissä. Sieltähän myös ne makoisimmat jutut kirjan sivuille ovat löytyneet. Johtopäätökset tästä voi sitten jokainen kirjan lukija tehdä itse”, Juntunen sanoo nauraen.

Petri Seppänen nostaa esille myös aliupseereiden erittäin vilkkaan urheiluelämän, jota kerhonkin puitteissa aktiivisesti harrastettiin. ”Urheilusta kirjoittaessa oli parasta, että sain kymmenien tuntien ajan haastatella useita entisiä olympia- ja mm-kävijöitä, joita kerhossamme riittää. Haastatteluista tuli niin paljon aineistoa, että niistä tulisi ihan oma kirjansa.” Nimenomaan värikkäät ja kiinnostavat henkilöhahmot historiassa olivatkin Seppäselle työstä mieleen painuneimpia seikkoja, työn suolaa.

Satavuotiaan kerhon pitkän iän salaisuudeksi historiankirjoittajat nostavat sen jäsenistön, josta on kaikkina aikoina löytynyt monipuolisia osaajia eri tehtäviin ja ennen kaikkea halua toimia ja harrastaa yhdessä, myös vapaa-ajalla. Vaikka nykyaikana kaikki yhdistystoiminta joutuu kilpailemaan toimijoista ja heidän ajastaan, kannustaa kaksikko historian ja omien hyvien kokemusten perusteella ihmisiä toimimaan rajapäällystökerhon kaltaisissa yhteisöissä jatkossakin ja pitämään ne eloisina yhdessä tekemisen paikkoina.

Kirjaa on saatavilla omaksi, sitä voi tiedustella omakustannehintaan: [email protected] tai 050 400 0969.