Hyppää sisältöön

Maalla Itsenäisyyspäivää juhlistettiin perinteisessä paraatissa Oulussa

Rajavartiolaitos osallistui Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraatiin Oulussa. Pureva pakkanenkaan ei säikyttänyt ihmisiä Pohjolan valkeassa kaupungissa, vaan 30 000 kävijän raja rikkoutui komeasti.
15.12.2023 14.16
Urheilustadion jossa marssii valkoisiin maastopukuihin pukeutuneita varusmiehiä. Katsomossa istuu ihmisiä.

Monen suomalaisen itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluva valtakunnallinen paraati järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulussa sitten 1990-luvun. Rajavartiolaitos oli luonnollisesti mukana Puolustusvoimien organisoimassa tapahtumassa yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Rajalta paraatitapahtumissa nähtiin Ivalon rajajääkärikomppanian marssiosasto, partioajoneuvokalustoa moottoriohimarssissa sekä esittelyosasto toimintakentällä. Rajan osallistumisesta vastattiin tällä kertaa kolmen hallintoyksikön toimesta, kun Länsi-Suomen merivartiosto sekä Lapin ja Kainuun rajavartiostot yhdistivät tapahtumajärjestelyissä voimansa.

Jalan paraatissa marssineen Ivalon rajajääkärikomppanian paraatipäivä alkoi Raatin stadionin paraatikatselmuksesta, jonka suoritti Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen. Sotilaallisen tarkkaan asettuneessa muodossaan katselmukseen osallistunut rajajääkäriosasto oli varustautunut taisteluvarustuksella. Rajavartiolaitoksen paraatijoukkoja komensi Lapin rajavartioston komentaja eversti Jarkko Alén. Paraatikatselmuksen jälkeen suoritettu ohimarssi kulki Tuirasta kaupungin keskustaan Merikosken siltoja pitkin. Silloilla tapahtui myös paraatin vastaanotto Oulujoen komeissa talvimaisemissa.

Varusmiehiä marssii paraatissa.

Rajavartiolaitoksen jalkaisin marssineen paraatiosaston oli asettanut Lapin rajavartioston rajajääkärikomppania Ivalosta.

Jalkaisin marssinutta osastoa seurasivat moottoroidut paraatinosat, kuten autot, tankit ja moottoripyörät. Rajavartiolaitoksen moottorimarssin osat kuuluivat moottoriparaatin kärjessä kulkeneeseen viranomaisten marssiosastoon yhdessä Poliisin, Tullin ja pelastustoimen kanssa. Rajalta mukana olivat partioauto Mercedes Benz Sprinter, joka on nelivetoinen, erittäin maastokelpoinen ja tilava partioauto. Se soveltuu hyvin myös pitkiin partioihin sekä kiinniotettujen henkilöiden tai Rajavartiolaitoksen virkakoirien kuljettamiseen. Tarvittaessa Sprinter muuntuu myös tilannejohtokeskukseksi tai tukikohdaksi. Toisena ajoneuvona Rajalta mukana oli erittäin maastokelpoinen neliveto Toyota Land Cruiser, joka veti peräkärryssään kuusipyöräistä Can-Am-mönkijää. Paraatissa nähty maastokelpoinen kalusto takaa rajavartijoille tehtäville pääsyn myös vaikeakulkuisessa maastossa kaikkina vuodenaikoina. Rajan paraatiajoneuvot saapuivat Ouluun Virpiniemen merivartioasemalta Länsi-Suomesta ja Kuusamon rajavartioasemalta Kainuusta.

Rajavartiolaitoksen autoja paraatissa.

Rajavartiolaitoksen Mercedes Benz Sprinter -partioautot olivat mukana moottoroidun ohimarssin viranomaisosastossa.

Rajavartiolaitoksen maastoauto vetää perässään peräkärryä paraatissa.

Toyota Land Cruiser mukanaan kuusipyöräinen Can-Am-maastomönkijä.

Rajavartiolaitoksen osastolla paraatin toimintakentällä esiteltiin Rajan maasto- ja ajoneuvokalustoa sekä varusmiespalvelusta Rajalla. Esillä oli myös yleisöä kiinnostanut ilmatyynyalus, jolla liikkuminen meren jäällä ja kelirikkoaikoina luonnistuu hyvin. Yleisölle kerrottiin Rajavartiolaitoksesta viranomaisena ja toimijana, käytössä olevasta kalustosta sekä paljon keskustelua herättäneistä ajankohtaisista kuulumisista. Toimintakentän esittelyosaston ehdoton yleisösuosikki oli kuitenkin rajajääkärin täyspakattu rinkka, jonka selkään nostamista eräs jos toinenkin kävi kokeilemassa.

Valtakunnallisen paraatin tämän vuoden teemana oli ”Itsenäisen Suomen puolustajat”. Tässäkin asiassa yhteistyössä on voimaa, mistä tämänvuotisen paraatitapahtuman erinomainen onnistuminen toimi hyvänä osoituksena!

Kuvat: Oskari Pajunpää

 

Katso myös

Kalustoesittely | Rajavartiolaitos