Hyppää sisältöön

Maalla Digitaalisen matkustusasiakirjan testaajat ovat mukana kehittämässä tulevaisuuden rajatarkastusta

DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista. Se on yhtä luotettava ja mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä. DTC on valittu myös TIME-lehden parhaiden keksintöjen listalle.
30.10.2023 16.26
Henkilö seisoo rajatarkastuskopin edessä.

Tämän vuoden elokuun lopusta lähtien Suomen kansalaiset ovat päässeet testaamaan täysin uudenlaista, digitaalista matkustusasiakirjaa rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ensimmäisenä maailmassa.

DTC:n testaajat ovat mukana luomassa seuraavan sukupolven matkustusasiakirjaa: DTC on digitaalinen versio fyysisestä passista ja se on yhtä luotettava. Se mahdollistaa sujuvan ja nopean rajanylityksen turvallisuudesta tinkimättä. 

Digitaalista matkustusasiakirjaa voi testata helmikuun 2024 loppuun saakka. Siihen voivat osallistua täysi-ikäiset Suomen kansalaiset, jotka matkustavat Finnairin lennoilla Lontooseen, Manchesteriin tai Edinburghiin ja/tai niistä Suomeen. 

DTC on jo saanut laajasti kansainvälistä huomioita. Esimerkiksi yhdysvaltalainen aikakauslehti TIME julkaisee vuosittain Best Inventions -listan uraauurtavista keksinnöistä. Tämän vuoden listalle Apps & Software -kategoriaan on valittu Suomessa pilotoitava digitaalinen matkustusasiakirja DTC (Digital Travel Credentials).

DTC:n testaajat ovat mukana luomassa seuraavan sukupolven matkustusasiakirjaa.

Rajavartiolaitos pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa yhteistyössä Poliisihallituksen, Maahanmuuttoviraston, Finnairin ja Finavian kanssa. Suomen lisäksi Kroatiassa Zagrebin kansainvälisellä lentoasemalla testataan parhaillaan DTC:tä. 

Rajavartiolaitos saa rahoitusta digitaalisen matkustusasiakirjan pilotointiprojektiin EU-komissiolta BMVI-rahoitustukivälineestä (Instrument for Financial Support for Border Management and Visa Policy).

Lue lisää:

Linkki juttuun TIME-lehden sivuilla.

Tervetuloa testaamaan digitaalista matkustusasiakirjaa (raja.fi)