Hyppää sisältöön

Ilmassa Apumekaanikko, joka tuntee helikopterit ja Hornetit

Alikersantti Joonas Paiho auttaa apumekaanikkona Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueen kaluston huollossa ja korjauksissa. Ilmailusta kiinnostuneelle alikersantille palvelus ilmavoimissa ja Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueessa on ollut mielekästä.
27.9.2022 16.55

"Toimin helikopteriapumekaanikkona Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivueessa. Tehtäviini kuuluu helikoptereiden määräaikaishuoltoa, vikakorjauksia ja päivittäisiä tarkastuksia. 

Tehtävääni ei vaadita alan taustaa, kiinnostus ilmailualaa kohtaan riittää. Itseltäni löytyy lentokoneasentajan perustutkinto, minkä vuoksi Ilmavoimien lentotekniselle linjalle hakeminen tuntui luontevalta. Aliupseerikurssin toisen osa alussa julkistettiin joukko-osastovalinnat ja omalle kohdalleni osui Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue, joka oli ensimmäinen toiveeni. 

Apumekaanikkona työskentelen pitkälti palkatun henkilökunnan kanssa. Heidän kanssaan on helppoa tehdä töitä, ovathan he rautaisia ammattilaisia. Perinteisemmät alikersantin tehtävät ovat minun kohdallani hieman vähäisempiä, mutta tehtäväni vaatii aliupseerikurssin suorittamista. Kasarmilla pääsen kuitenkin toimimaan myös perinteikkään alikersantin roolissa apukouluttajana ja ryhmänjohtajana. 

Aloitin palvelukseni Ilmasotakoulussa Tikkakoskella, jossa kävin ensimmäisen puolikkaan palveluksestani. Koulutushaarakaudella opimme Hornetien tekniikasta, lentotekniikasta ja aerodynamiikasta. Aliupseerikurssilla meillä oli aseviikot, joilla opimme ase- ja omasuojajärjestelmistä, sekä harjoittelimme lentoteknistä toimintaa siirtyvässä taistelutukikohdassa.

Opiskelua on paljon, mutta ei tarvitse olla nero, että pärjää. Kiinnostus tekniikkaan ja ilmailuun ovat kuitenkin tärkeitä, että kokeista pääsee läpi.  

Osana Rajavartiolaitoksen toimintaa harjoittelemme meripelastusta ja vinssauksia sekä laivavinssauksia esimerkiksi suuronnettomuuksien varalta. Suuronnettomuuksien varalta harjoittelemme myös operaatiotukikohdan perustamista tarvittavaan suuntaan. Operaatiotukikohdan toimintaan kuuluu käyttöhuoltoa, tarkistuksia, koneiden kääntämistä sekä suojaustehtäviä uhkakuvasta riippuen.

Lisäksi Harjoittelemme yhteistoimintaa erilaisten viranomaisten, kuten poliisin tai pelastuslaitoksen, kanssa. 

Paras muisto varusmiespalvelukseni ajalta on Tikkakoskella käyty aliupseerikurssin ryhmänjohtajatutkinto. Vaikka oli ylä-, alamäkeä, kymmeniä kilometrejä marssia ja loputtomia rasteja, on se jälkeenpäin hieno kokemus. Ryhmähenki apumekaanikkojen kanssa oli kohdallaan ja suorituksen jälkeen olimme yhtä hymyä.

Aion ehdottomasti jatkaa ilmailualalla, mieluiten pyöriväsiipisten ilma-alusten parissa. Helikopteripuoli oli siinä mielessä oikea ja luonteva valinta minulle."

 

Teksti: Ilmari Parviala

Kuva: Tomi Edwards

Julkaistu alunperin Ruotuväki-lehdessä.